Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Παραιτήθηκε και επισήμως ο Ν. Φωτόπουλος από τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο Ν. Φωτόπουλος, όπως είχε προαναγγείλει με επιστολή προς τους εργαζομένους. Ο νέος πρόεδρος, όπως αναφέρει, θα εκλεγεί εντός των ημερών από το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.
Ο κ. Φωτόπουλος με την επιστολή του επαναλαμβάνει την κριτική στη ΓΣΕΕ και ευχαριστεί τους εργαζομένους που συμμετείχαν στις καταλήψεις που έγιναν κατά καιρούς στα γραφεία της ΔΕΗ, στη ΡΑΕ, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, στον ΟΑΕΔ, στις υπηρεσίες της ΔΕΗ που εκδίδουν τους λογαριασμούς κ.α. Αναφέρει τέλος πως, όταν η κυβέρνηση θα εξαγγείλει επισήμως ποιες συγκεκριμένα μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν, θα ζητήσει μετάθεση σε μια από αυτές.
Ο Ν. Φωτόπουλος, υπενθυμίζεται, παραμένει μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Αναλυτικά η επιστολή του τέως, πλέον, προέδρου της ΓΕΝΟΠ:
«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου – Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα
Συναδέλφισσες –φοι,
Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο.
Κανονικά πριν ψάξουμε να βρούμε τον νέο πρόεδρο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε (για να μην μπαίνουμε και σε τζάμπα κόπο όπως θα μπορούσε να πει κάνείς) είναι ο καθένας από εμάς (όλοι μας) να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα.
Το πρώτο να κάνουμε απολύτως καθαρό στην σκέψη και στην ψυχή μας αν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ και το δεύτερο αν θα στηρίξουμε τον πρόεδρο σε περίπτωση που δεν είναι το πρόσωπο που θα θέλαμε.
Κατά την άποψή μου αν αυτά τα δύο δεν τα κάνουμε απολύτως καθαρά μέσα στο νου και την ψυχή μας τότε δεν χρειάζεται καν να συνεδριάσουμε.

Όπως ήδη έχω πει μετά την αγνόηση των αλλεπάλληλων επιστολών και ανακοινώσεων αγωνίας εδώ και δυο χρόνια να στηρίξουμε το συνδικάτο μας η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και ή θα σβήσει οριστικά ή θα αναστηθεί γι αυτό πριν δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να δούμε εάν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ.

Τι να τον κάνουμε τον πρόεδρο σε κάτι που δεν θέλουμε να υπάρχει;

Αν ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ πρέπει να γίνει απολύτως σαφές γιατί θέλουμε να υπάρχει και τι είδους συνδικάτο θα είναι.

Θα είναι συνδικάτο με κουλτούρα συντεχνίας ή κουλτούρα κοινωνίας;
Προσωπικά
Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές θέλω να υπάρχει ΓΕΝΟΠ όχι για να βολευόμαστε και να μας δίνει συνδικαλιστική άδεια αλλά για τους εξής, χωρίς ιεράρχηση, τρείς ουσιαστικούς λόγους.

1ον) Για να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της τάξης μας. Δηλαδή όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων.
2ον) Να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού που έχουμε την τιμή να εργαζόμαστε.

Και
3ον) να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα επιμέρους συμφέροντα των μελών μας.

Προσωπικά αυτή τη ΓΕΝΟΠ θέλω. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Ξέρω βέβαια ότι ορισμένοι συνάδελφοι μου διαφωνούν.
Γνωρίζω ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ πρέπει να περιοριστεί σ΄αυτό που περιγράφω ως τρίτο λόγο ύπαρξης.
Μάλιστα, (γιατί την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές) γνωρίζω και την επιχειρηματολογία τους. Συγκεκριμένα λένε «δεν είναι αυτός ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ» , «δεν θα υποκαταστήσει η ΓΕΝΟΠ την ΓΣΕΕ» και πως αυτός ρόλος είναι αποκλειστικά ρόλος και καθήκον της ΓΣΕΕ.
Προσωπικά,
Ακόμα κι αν η ΓΣΕΕ στεκόταν στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων, πιστεύω ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τη μεγάλη της διαδρομή και με το ειδικό βάρος που είχε πάντα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρα μας, πρέπει να πρωταγωνιστεί.
Πολύ δε περισσότερο ειδικά σήμερα που η ΓΣΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της, θέλω την ΓΕΝΟΠ συνδικάτο με κουλτούρα κοινωνίας να μπει μπροστά και μαζί με άλλα συνδικάτα να ξεπεράσει την ΓΣΕΕ οργανώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα όλου του εργατικού κινήματος.

Όμως ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη το πως θέλω εγώ την ΓΕΝΟΠ και πως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι.

Ας το αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη γιατί πρώτα από όλα όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε δυο πράγματα.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε ανεξάρτητα για ποιον λόγο από τους παραπάνω θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ και σε ποια σειρά ο καθένας μας τους θέτει είναι πως αν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ όχι απλά για να μας δίνει συνδικαλιστική άδεια αλλά για να αγωνιστούμε (είτε προτάσσοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας και μέσα εκεί τα δικά μας είτε προτάσσοντας μόνο τα δικά μας).

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πληρώνουμε τη συνδρομή μας γιατί χωρίς συνδρομή συνδικάτο δεν υπάρχει και

το δεύτερο και κυριότερο (γιατί ειδικά χωρίς αυτό κι αν δεν υπάρχει συνδικάτο) να αποφασίσουμε να αφιερώσουμε ψυχή και χρόνο χωρίς να φοβόμαστε να κουραστούμε.

Σύντροφοι φίλοι συναγωνιστές, χωρίς να θέλω να κάνω μάθημα σε κανέναν, χωρίς να έχω διάθεση να νουθετήσω τον οποιοδήποτε, νομίζω ότι ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τα παραπάνω συνδικάτο δεν μπορεί να υπάρξει.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε και πρώτα από όλα αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η ΓΕΝΟΠ.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή με αφορμή την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους όσους όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στάθηκαν δίπλα μου στηρίζοντας την προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός συνδικάτου ΤΑΞΙΚΟΥ μαχητικού με κουλτούρα κοινωνίας.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω γιατί η ιστορία δεν παραγράφεται.

Όλους τους συντρόφους μου (μηδενός εξαιρουμένου ανεξαρτήτως αν με κάποια αδέλφια μου χώρισαν οι δρόμοι μας) που χωρίς να διστάσουν με ακολούθησαν (και τους ακολούθησα) στην οδό Πειραιώς στα εκδοτήρια των λογαριασμών ρεύματος για να μην φύγουν λογαριασμοί που να εμπεριέχουν το χαράτσι

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές που στάθηκαν δίπλα μου και εγώ δίπλα σε αυτούς στην οδό Μεσογείων στο κέντρο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ όπου και μας συνέλαβαν και μας σέρνουν στα δικαστήρια δυο χρόνια τώρα γιατί εμποδίζαμε να φύγουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας.

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές μου που και πάλι δεν δίστασαν να συλληφθούν για δεύτερη φορά όταν καταλάβαμε το κτίριο της οδού Μεσογείων για να βρούμε τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα αφεντικά της χώρας δεν πλήρωναν(και εξακολουθούν) να μην πληρώνουν χαράτσι.

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές μου που με ακολούθησαν και τους ακολούθησα στην κατάληψη των κτιρίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Υγείας για να κόψουμε (όπως και κάναμε) το ρεύμα αναδεικνύοντας ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ο χειρότερος κακοπληρωτής της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές που με ακολούθησαν στις αλλεπάλληλες καταλήψεις πότε στα γραφεία της Διοίκησης, πότε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πότε στη ΡΑΕ και πότε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Καταλήψεις που έγιναν μόνο και μόνο για να μην περάσουν καταστροφικές αποφάσεις σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού και ποτέ για το τι αύξηση θα πάρουμε.

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές που με ακολούθησαν και τους ακολούθησα στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον ΑΛΙΜΟ.

Κατάληψη που έγινε για να αναδείξουμε ότι είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στην πρώτη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας να δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια € για υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού.

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους μου που στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ κουκούλωσαν τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν την παρουσία των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις και που γι αυτό τους έσερναν δυο χρόνια στα δικαστήρια .

Ø Ευχαριστώ τους συντρόφους μου που καταθέτοντας ψυχή με κίνδυνο της ζωής τους εφτά χρόνια τώρα για να δείξουν που παλεύουν και πως αγωνίζονται οι τεχνικοί της ΔΕΗ ανεβοκατέβαιναν και σκαρφάλωναν σε κολώνες σε κτίρια και καμινάδες.

Ø Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ τους συντρόφους μου που μου έκαναν την τιμή και που με βοήθησαν να ανέβουμε μαζί ως συμβολική κίνηση αγώνα και αντίστασης στην καμινάδα του ιστορικού εργοστασίου του Κερατσινίου.

Ιδιαίτερα,
Ø Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ τους συντρόφους μου που δείχνοντας ανθρωπιά όλα αυτά τα χρόνια πότε μόνοι τους και πότε με την παρουσία μου κάνανε και κάναμε δεκάδες «παράνομες» επανασυνδέσεις ρεύματος σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας.

Τέλος ευχαριστώ,
Τους χιλιάδες συναδέλφους που έδωσαν το παρόν στις δεκάδες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές.

Συλλαλητήρια, σταθμός για την ιστορία της ΓΕΝΟΠ, με την συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών.

Κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή θα ήταν τεράστια παράλειψη και ασέβεια να μην ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους της παράταξης με την οποία πορεύτηκα χρόνια. Της ΠΑΣΚΕ.

Τους ευχαριστώ έναν έναν προσωπικά.
Τους ευχαριστώ γιατί παρά τις διαφωνίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την δική τους ουσιαστική συμβολή σε όλα όσα κάναμε.
Σφίγγω το χέρι του καθενός και έστω και από διαφορετικές πλέον παρατάξεις με ανοιχτή καρδιά τους λέω «καλούς αγώνες σύντροφοι».

Ως επίλογο αυτής της επιστολής και επειδή η αποχώρηση μου από την θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν είναι λόγω συνταξιοδότησης αλλά μήπως και συμβάλλει στο ξεπέρασμα κάποιων προβλημάτων, δηλώνω ότι και από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ αλλά και από την θέση του μέλους της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ σταθερά και ανυποχώρητα.

Ø Θα συνεχίσω (με όλους όσους έχουν ταξική συνείδηση) τον αγώνα για την ανατροπή και το τσάκισμα αυτών των βάρβαρων αντεργατικών πολιτικών.

Ø Θα συνεχίσω (με όλους όσους έχουν ταξική συνείδηση) τον αγώνα για την οικοδόμηση ενός ΤΑΞΙΚΟΥ πολιτικοποιημένου, συνδικαλιστικού κινήματος ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Ø Θα συνεχίσω να αποκαλύπτω και να ξεσκεπάζω τα σκάνδαλα τους.

Ø Θα συνεχίσω να προτρέπω, να συμμετέχω και να αναλαμβάνω την ευθύνη όπως κάνω δυο χρόνια τώρα για τις επανασυνδέσεις ρεύματος.

Ø Τέλος δηλώνω όπως είχα προαναγγείλει από την πρώτη μέρα που πήρα μετάθεση από τη Διανομή στην Παραγωγή ότι τη ημέρα που η κυβέρνηση θα εξαγγείλει επισήμως ποιες (συγκεκριμένα) μονάδες της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού προτίθεται να πουλήσει θα ζητήσω μετάθεση σε μια από αυτές τις μονάδες.

Θα ζητήσω μετάθεση σε μια από αυτές τις μονάδες γιατί ως συνδικαλιστής θέλω να συνδέσω την τύχη μου με την τύχη των συναδέλφων μου σε αυτές τις μονάδες.

Η απόφασή μου αυτή δεν έχει να κάνει με μια κίνηση εντυπωσιασμού όπως θα σπεύσουν να πουν κάποιοι όπως έλεγαν (για να υποτιμήσουν αυτό που κάναμε) και όταν μας συλλάμβαναν για το χαράτσι.
Η κίνηση μου αυτή έχει να κάνει με το πως εγώ (και δεν είμαι ο μόνος) αντιλαμβάνομαι το ρόλο του συνδικαλιστή.
Ο συνδικαλιστής πρώτος πρέπει να βγαίνει στο ξέφωτο.
Ο συνδικαλιστής πρώτος πρέπει να μάχεται και να συγκρούεται.

Αν φοβάται δεν κάνει.

Καθημερινά εκτελούν, βιάζουν , ματώνουν, πετάνε στη χωματερή σαν να είναι μπάζα και σκουπίδια δεκάδες χιλιάδες από την τάξη μας.
Καθήκον δικό μας (των συνδικαλιστών) είναι να δουλέψουμε ώστε η ώρα που όλοι περιμένουμε, να έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας.

Νίκος Φωτόπουλος
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Μέλος ΕΕ της ΓΣΕΕ»
left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: