Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM

Καλορίζικος και καλό κουράγιο
Μακάρι η εκλογή να είναι για το καλό
Ας ξεκινήσουμε από κάτι διαφορετικό. Απ’ αυτό που αφήσαμε και νωρίτερα συζητώντας και με τον κ. Γεωργιάδη για την δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESERCH που δημοσιεύθηκε εχθές στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Πως εξηγείτε εσείς το γεγονός πως μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο;

Το ζήτημα είναι εάν χρειάζονται απολύσεις και το ζήτημα ακόμα περισσότερο είναι γιατί πράγμα συζητάμε. Ξέρετε εάν συζητάγαμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο και που δεκαετίες μιλάμε γι’ αυτές θα ήταν ένα διαφορετικό πράγμα. Θα συζητάγαμε επί προγραμμάτων, επί οργανογραμμάτων, επί αποτελεσματικότητας επί προσανατολισμού του δημόσιου προς το κοινωνικό συμφέρον και όχι προς το ιδιωτικό μεγάλο οικονομικό συμφέρον. Εδώ όμως δεν συζητάμε αυτό. Συζητάμε για εντολές από την τρόικα για υπογραφές κάτω από το μνημόνιο και για οριζόντιες λύσεις. Σήμερα απολύονται 2000 εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης. Στην ουσία μπαίνει υπό αίρεση το αν χρειάζεται να υπάρχει τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Υπάρχει το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας. Πανηγύριζε τότε το ΠΑΣΟΚ ότι έφτιαξε τη δημοτική αστυνομία και ήταν ένα βήμα εκσυγχρονισμού , τώρα πανηγυρίζει που την διαλύει. Καταλαβαίνετε αυτό είναι το βασικό θέμα και όταν κάποιος δέχεται έναν καταιγισμό προπαγάνδας και επικοινωνίας που βάζει απέναντι τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα με τους εργαζόμενους υπο-αμειβόμενους στο δημόσιο και δεν κοιτάει να λύσει το πραγματικό πρόβλημα που είναι θέσεις εργασίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ανάπτυξη σε αυτή την κατεύθυνση, στην ουσία δημιουργεί ένα κοινωνικό αυτόματο.
Ωραία. Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία. Τι διαφορετικό θα έκανε. Πως θα χειριζόταν το θέμα του δημοσίου. Και υπάρχει ένα ερώτημα κ. Βίτσα. Υπάρχει σχέδιο και έχετε επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο να προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές και ένα δημόσιο πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό χωρίς απολύσεις;
Και σχέδιο υπάρχει και το επεξεργαζόμαστε ακόμα βαθύτερα και το οποίο έχει και κατεύθυνση και γίνεται και αρκετά συγκεκριμένο δια του οργανογράμματος.

Απολύσεις θα έχουμε;
Όχι δεν προβλέπονται απολύσεις. Το αντίθετο. Ξέρετε είναι απόφαση του Συνεδρίου μας που τελείωσε πριν λίγες μέρες ότι όσοι πραξικοπηματικά απολύθηκαν και δεν μιλάμε για τους ανθρώπους που θα έχουν βγει στη σύνταξη τότε θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και συγχρόνως να αξιοποιηθούν. Θα ήθελα όμως να μείνω στο προηγούμενο ερώτημα σας. Ας πούμε ότι μιλάμε για το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης και ο τρόπος που θα γίνει πιο ευέλικτη πιο επιτελική και πιο συγκεκριμένη. Αυτό σημαίνει σημαντικές αλλαγές στα υπουργεία. Έξω οι εξωθεσμικοί σύμβουλοι ή τα διάφορα γραφεία που με πάρα πολύ μεγάλες και παχυλές αμοιβές συμβουλεύουν το δημόσιο. Το δημόσιο το οποίο έχει νομοθετικά θεσμοθετημένο το ΤΕΕ ως τεχνικό του σύμβουλο και μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες, οι δικηγορικοί και άλλοι σύλλογοι να είναι νομικός του σύμβουλος. Δυνατότητες διαμόρφωσης αξιολογήσεων οι οποίες όμως να είναι αντικειμενικές έτσι ώστε να μην υπάρχει μια ιεράρχηση των πραγμάτων με βάση τον χρόνο εργασίας τον οποίο βεβαίως θα σεβόμαστε όσο αφορά την αμοιβή.

Αυτό ακριβώς όμως λέει και η κυβέρνηση τώρα. Αλλά το μόνο διαφορετικό σε σχέση με αυτό που λέτε είναι ότι βάζει και την διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση εφευρίσκει λέξεις. Δηλαδή διαθεσιμότητα, κινητικότητα και δεν συμμαζεύεται στην ουσία είτε είναι απ’ ευθείας απολύσεις είτε είναι ο προθάλαμος των απολύσεων. Γι’ αυτό εγώ σας είπα από την αρχή. Έχει σημασία γιατί συζητάμε. Εδώ δεν συζητάμε για τις διαρθρωτικές αλλαγές συζητάμε για το μνημόνιο. Γι’ αυτό είναι και οριζόντιο το κόψιμο κεφαλών, οι ανθρωποθυσίες δηλαδή που γίνονται χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτό είναι κατανοητό. Αν όμως αφήσουμε τις εφευρέσεις και ας υποθέσουμε εντός εισαγωγικών που είναι εφεύρεση το γεγονός πως πλειοψηφία της βάσης των ψηφοφόρων συμφωνεί με τις απολύσεις το δημόσιο;. Το ερώτημα μου εμένα όμως είναι κάτι άλλο. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Δηλαδή ξέρουν πολύ καλά κ. Βίτσα ότι κάποιοι άνθρωποι μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ, διάβασαν, έγραψαν, κουράστηκαν, κοπίασαν και μπήκαν στο δημόσιο αξιοκρατικά και κάποιοι άλλοι μπήκαν εκτός ΑΣΕΠ. Μιλάμε για 2 κατηγορίες ξεχωριστές δηλαδή. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ ενδεχομένως μπήκαν με άλλες διαδικασίες. Αυτός ο κόσμος θα πρέπει να μείνει στο δημόσιο ή να αξιολογηθεί και να φύγει;
Ας συμφωνήσουμε οι 3 μας πάνω στο εξής: ότι το δίκαιο είναι κάθε άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία.

Συμφωνούμε απόλυτα.

Αυτό είναι το πρώτο δίκαιο. Γιατί μετά φτιάχνουμε άλλο δίκαιο.

Να συμφωνήσουμε οι 3 μας που λέτε. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία με τους ίδιους όρους.

Άρα μία κυβέρνηση και μια κοινωνία θα πρέπει να διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε να αναπτύσσει τις θέσεις εργασίας, ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που μας αφορά. Έρχεται θα έλεγε κανένας ως δικαιολογία αυτό που οι ίδιοι έκαναν. Δηλαδή κάποιος κάνει κάτι και μετά το φέρνει σαν δικαιολογία για να κάνει κάτι άλλο. Εγώ τι λέω. Όποιος είναι επίορκος, τελεσίδικα επίορκος, όποιος με πλασματικά στοιχεία ή όποιος είναι παράνομος, βεβαίως πρέπει να μπει υπό αυτή την κρίση. Καμία διαφωνία. Πείτε μου όμως κι εσείς πώς 6 νοσοκομεία, ‘αλλάζουν χαρακτήρα’ που λέει και ο κ. Γεωργιάδης και αυτό τι σημαίνει τελικά: σημαίνει όχι εξυπηρέτηση της υγείας του λαού αλλά 1300 διαθεσιμότητες, κινητικότητες και απολύσεις.

Ναι αλλά από την άλλη όταν λέτε ότι όλοι αυτοί που μπήκαν με άλλους τρόπους με πλαστά, μπαίνουν υπό κρίση. Τι κρίση και πόσες κρίσεις μπορούν να υπάρξουν για κάποιον με πλαστά χαρτιά που μπήκε στο δημόσιο; Λογικά μία οδός υπάρχει γι αυτή τη κρίση.

Ξέρετε από πότε είναι το ΑΣΕΠ. Ξέρετε ότι κάποιοι κάνανε τα στραβά μάτια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να απολύσουμε είναι αυτούς που κάνανε τα στραβά μάτια. Πολιτική και αν θέλετε πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο οι πολιτικοί είναι και όλο το τσαμπί από κάτω το οποίο δένεται αναξιοκρατικά και κομματικοκρατικά η δημόσια διοίκηση. Η Αριστερά θα βάλει ένα δίκαιο σύστημα κρίσης πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα. Όχι την δουλειά που δεν κάνανε να μας την φέρουν σαν δικαιολογία. Ή μάλλον τη δουλειά που κάνανε.

Κ. Βίτσα επειδή ο χρόνος μας πιέζει πάμε λίγο και σε κάποια καθαρά πολιτικά ερωτήματα. Εκλεχτήκατε το Σάββατο ως Γραμματέας της Κ.Ε. Υπήρξαν όμως αρκετά λευκά στην ψηφοφορία τα οποία προέρχονται από μια συγκεκριμένη ομάδα. Σας ανησυχεί αυτό με δεδομένη και την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο Κόμμα και να πάψουν να λειτουργούν οι συνιστώσες;

Δεν με ανησυχεί. Το παίρνω υπόψη μου. Εμένα η θέση που με τίμησε η Κ.Ε. μου βάζει το καθήκον να διαμορφώνω εκείνους τους όρους ώστε να πετυχαίνουμε τους εξής στόχους: πρώτον: λειτουργούσες οργανώσεις μελών όπου κάθε ένας που συμμετέχει, και αφού ανοίξουμε τις πόρτες μας και μπει ο κόσμος που θέλει να γίνει μέλος μας, να νιώθει χρήσιμος και στην απόφαση και στην εκτέλεση της απόφασης.μ Λειτουργούσα Κεντρική Επιτροπή η οποία δεν θα είναι απλώς ένα βουλευόμενο όργανο αλλά θα είναι μέσα στους αγώνες και στις αγωνίες του κόσμου, μέσα στις δομές αλληλεγγύης και μέσα στη διαδικασία κοινής επεξεργασίας του προγράμματος και μια Πολιτική Γραμματεία η οποία πέρα από τη συζήτηση θα δημιουργεί και ένα πολιτικό αυτόματο, δηλαδή με την απόφαση θα ξέρει ο καθένας και η καθεμιά τι πρέπει να κάνει στον δικό του τομέα. Αυτό θα προχωρήσει και όχι διαφορετικές συγκολλητικές ουσίες ή πράγματα που κρύβονται κάτω από το χαλί, την πραγματική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εμείς κάναμε ένα μεγάλο βήμα πήραμε την απόφαση του Συνεδρίου. Για να γίνει ιστορικό το Συνέδριο δεν μπορεί να αφεθεί στο κάνε το πράξη Τσίπρα, Βίτσα κλπ..

Ακροατές ερώτημα: και είναι και χιουμοριστικό: θα πάρετε βίτσα;
Εγώ προσπαθώ να είμαι ήπιων τόνων αλλά ξέρετε η ηπιότητα τις περισσότερες φορές δείχνει και την αποφασιστικότητα. Συνήθως όποιος φωνάζει περισσότερο στο παζάρι έχει ό,τι πιο σάπιο να πουλήσει. Θα πάμε με την διαδικασία της διαβούλευσης, της δημοκρατίας, της διαφορετικής γνώμης και της ενιαίας έκφρασης.

Σας ανησυχεί ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δεν υπάρχει παγίωση της κατάσταση ενός προβαδίσματος δικού σας την στιγμή που θα έπρεπε τουλάχιστον με όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν να υπάρχει μια φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης;
Φθορά της κυβέρνησης υπάρχει με μια κουβέντα θα το πω. Το καθήκον που μπαίνει μπροστά μας είναι να ενισχύσουμε καλύτερα το πρόγραμμα μας, να δουλέψουμε περισσότερο στις δομές αλληλεγγύης, να συμμετέχουμε και να ενδυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις του λαού και να δώσουμε και την μάχη των αξιών. Γιατί το πρόγραμμα μας θέλει συλλογικότητα όχι ιδιώτευση και όχι σκληρό κανιβαλικό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: