Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οι όροι του αναθεωρημένου μνημονίου

Διατήρηση του χαρατσιού που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και το 2014 προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο αν δεν διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο 1,6 δισ. ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων για φέτος. Τι προβλέπει για κινητικότητα, τράπεζες αντικειμενικές αξίες.
Τη διατήρηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, σε περίπτωση όπου δε διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα με την πρόταση της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο που θα αξιολογηθεί από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάζει η Καθημερινή.
Στο τελικό κείμενο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ή και να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.Για την κινητικότητα επανεβεβαιώνονται οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες ως το τέλος του έτους και σε ποιες περιπτώσεις αποχωρήσεων θα προσλαμβάνεται αντίστοιχος αριθμός υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Προβλέπεται επίσης η αποκρατικοποίηση λιμανιών κι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Ειδικότερα, προβλέπεται πως τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στο 1,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 2,7 δισ. το 2014.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το... νέο μνημόνιο σε βάθος χρόνου θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές (πιστοποιημένοι χρήστες) θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στόχος να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Παράλληλα έως τον Σεπτέμβριο το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.

Η πώληση της Eurobank

Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει το μνημόνιο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, αποκλείοντας έτσι την εκδήλωση ενδιαφέροντος Ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμβουλοι οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές, βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence). Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου.

Funding plans
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Η ΤτΕ, αν χρειαστεί, θα εξακολουθεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα οι τράπεζες θα πρέπει να διευρύνουν τις πηγές άντλησης ρευστότητας, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον δημόσιο τομέα. Για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν κάθε τρίμηνο αναλυτικά σχέδια (funding plans). Τέλος, στο μνημόνιο σημειώνεται ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Oι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις
Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. «Για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις καθυστερήσεις θα αυξήσουμε τα μερίδια των λιμανιών που θα πουληθούν και θα επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς», δεσμεύεται η κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους συνοδευτικούς πίνακες, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στο 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ., το 2015 άλλα 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων», αναφέρεται. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ το ταχύτερο δυνατό και θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ. Για τα Κρατικά Λαχεία εκτιμά ότι η κοινοπραξία θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία άλλων αποκρατικοποιήσεων, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, συνεχίζεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 250 ακινήτων ανά τρίμηνο. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι:

1. Η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.

2. Η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, θα προσδιοριστεί, έως το τέλος Αυγούστου, το ποσό των οφειλόμενων και θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και επομένως θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. «Θα ξεκινήσουμε με εμπροσθοβαρή τοποθέτηση 2.000 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας με σκοπό την έξοδό τους από το Δημόσιο», αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.

Πάντως, το νέο μνημόνιο προβλέπει ρητά και προσλήψεις. Ειδικότερα, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης (επίορκος, πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.), λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στον οποίο εργαζόταν, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί εθελοντικά από το πλαίσιο της κινητικότητας (εξαιρούνται όσοι αποχωρούν επειδή έχουν λιγότερα από τρία χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση) και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του απόλυτου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε αντικατάσταση παλιών με νέους και σε αναδιάταξη των ανθρωπίνων πόρων του κράτους, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Οργανογράμματα

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του μνημονίου ότι θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επίσης η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ενιαίο μητρώο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ώστε «να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μισθοδοσίας του Δημοσίου». Επιπλέον, έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια προσλήψεων για το 2013 και να ετοιμαστούν τα σχέδια προσλήψεων που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: