Μαΐου για την «Αναδιάρθρωση και Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ» που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ και έχει εγκρίνει η τρόικα. Η κίνηση αυτή, που προωθεί τη σαλαμοποίηση, διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Η χθεσινή μάλιστα απόφαση της κυβέρνησης, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) από τη μητρική ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του.

Χθες η κυβέρνηση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επικύρωσε το σχέδιο της 15ης
Βέβαια, η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούργια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί «αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί.
Η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και απορρύθμισης του κλάδου, αλλά και η ελληνική ώς σήμερα εμπειρία στον ηλεκτρενεργειακό κλάδο, δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα δημόσια οικονομικά, στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Η διάλυση και καταστροφή της ΔΕΗ θα επιδεινώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και την ενεργειακή φτώχεια, τη δυνατότητα δηλαδή για πρόσβαση της πλειοψηφίας των νοικοκυριών -και όχι μόνο των πιο φτωχών- στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης θα επιτείνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων (μισθοί, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.), αλλά και την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Για να αναφερθούμε στο επίκαιρο θέμα της ΛΑΡΚΟ, τα όποια προβλήματά της δεν είναι άσχετα με την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική και το γεγονός πως χρεώνεται με τιμολόγια 30% ακριβότερα από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ δεν συνδέεται ασφαλώς με την αναπαραγωγή του σημερινού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας της επιχείρησης, που συντηρεί και ενισχύει χρόνιες παθογένειες και διευκολύνει την προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον κλάδο της ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και αγωνίζεται για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας μιας ενιαίας, πλήρως καθετοποιημένης, Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που, με όρους κοινωνικού και εργατικού ελέγχου, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου για κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου.
Αυτό που είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ, αντί για τη διάλυση και το ξεπούλημά της, είναι η χάραξη ενός στρατηγικού πλάνου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: "Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού".
Αυγή