Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στους δρόμους κατά της διαθεσιμότητας

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων σε παιδεία, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιες υπηρεσίες είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν κυρίως την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα. Το κύμα απεργιών ξεκινά με αιχμή τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προχωρούν από σήμερα σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ξεπερνά το 90% η συμμετοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ. Συλλαλητήριο αυτή την ώρα στο κέντρο από ΟΛΜΕ και εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Παναττική στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ από τις 11.30 σήμερα και 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι κινητοποιήσεις έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθουν ακόμη 12.500 χιλιάδες διαθέσιμοι έως το τέλος του χρόνου. Δείτε αναλυτικά ποιοι απεργούν και πότε.
Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία της Δευτέρας, ενώ άρχισαν και οι πρώτες καταλήψεις. Τρία σχολεία στην Γ' Αθήνας (στην Πετρούπολη και στο Ίλιον) βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας σε κατάληψη από τους μαθητές τους.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που ξεπερνούν το 90%, ενώ τα περισσότερα σχολεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστά.

«Η συμμετοχή στην απεργία της Ομοσπονδίας είναι πρωτοφανής και αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται για πρώτη φορά» λέει στο Βήμα ο Γιάννης Φάσσαρης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Αθηνών. «Η εικόνα που έχω είναι ότι τα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά» δηλώνει. Πάντως, στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προσπάθεια κατάληψης σχολείων από μαθητές.

Στην Γ' ΕΛΜΕ επίσης, όπως λένε οι καθηγητές, απεργούν σχεδόν όλοι και τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά. Από το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνονται τα παραπάνω στοιχεία, καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη στοιχεία που να δίνουν ακριβή εικόνα της κατάστασης από τις περιφέρειες εκπαίδευσης, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο

Ξεκίνησε το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια και ήδη έχει κλείσει η οδός Πανεπιστημίου. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου προς διευκόλυνση των εργαζομένων που θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στη διαθεσιμότητα συμμετέχουν επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΕΔΥΝ.

Πορεία από σχολείο σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις σε σχολεία πραγματοποίησαν πριν λίγη ώρα εκπαιδευτικοί της Δ` ΕΛΜΕ παρακινώντας μαθητές αλλά και καθηγητές να συμμετέχουν στην απεργία.

Με συνθήματα αλλά και τραγούδια οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι η απεργία αυτή ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις των εκπαιδευτικών συνιστά αγώνα για το δημόσια παιδεία στη χώρα μας ενώ παράλληλα αντιδρούν στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, εξέλιξη που θα διώξει χιλιάδες μαθητές από τα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές πραγματοποίησαν παρέμβαση στο 1ο,2ο, 3ο,4ο Γυμνάσιο και το Πειραματικό της Κάτω Τούμπας καθώς και στο 18ο, 20ο και Πειραματικό Λύκειο της περιοχής. Οι μαθητές τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι σχολικοί φύλακες.

Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: