Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Με αέρα από βαρδάρη για την κοινωνική αντεπίθεση

Με αέρα… αυτοδυναμίας κατεβαίνει στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το επιτυχημένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη.  
Μετά τη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου έθεσε το στόχο της αυτοδυναμίας και παρουσίασε τις πτυχές του συμβολαίου με τον ελληνικό λαό, μετά την πολύωρη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για την έξοδο από την κρίση, το μεσημέρι της Κυριακής ήταν η σειρά της συνέντευξης Τύπου για απαντήσεις για όλους και σε όλα. Σε 2,5 ώρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε σχεδόν 30 ερωτήματα εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων, κάποια από τα οποία τοπικά (Θεσσαλονίκης κ.α).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο φορές μάλιστα, υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, αλλά και ότι θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, καθόλου δεν θα εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων, αλλά και ικανών, άξιων και έντιμων προσώπων. «Δεν θα χρειαστούμε στήριξη για το σχηματισμό κυβέρνησης –εκτίμησε- αλλά θα χρειαστούμε στήριξη από δυνάμεις και κόμματα για να βγάλουμε πέρα». Για το Μνημόνιο είπε: «Δεν θα φύγουμε με τον Σαμαρά από το Μνημόνιο, μαζί θα φύγουν Μνημόνιο και Σαμαράς» προέβλεψε ο Αλ. Τσίπρας –σε ερώτημα της «Αυγής», με αφορμή και τη σημερινή συνέντευξη Σαμαρά στον «Τύπο της Κυριακής», υπό τον τίτλο, «Μπορούμε να διώξουμε το Μνημόνιο».
Στην κυβερνητική δε, επιχειρηματολογία ότι τα χειρότερα τελείωσαν για τον ελληνικό λαό, θύμισε στη συνέχεια της ίδιας απάντησης, το δημοσίευμα, προ μηνός, της «Αυγής», που αποκάλυψε την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές, και στην οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιγε διάπλατα το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο η τρόικα! «¨Εχετε αμφιβολία ότι αν είναι να υπογράψουν και νέο πακέτο, ότι αυτό θα γίνει χωρίς νέα μέτρα;;», ήταν το ρητορικό ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, μόνος του, να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο», παραπέμποντας έτσι στη διπλή δέσμευση λαού και ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου, από το βράδυ των εκλογών ακόμη ακόμη. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό πολιτικό δίλημμα θα είναι, συνέχεια της πολιτικής λάθους ή αλλαγή πορείας.
«Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις, υπάρχουν όμως λύσεις», ξεκαθάρισε επίσης, και πάντως δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του με αυτοπεποίθηση θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές για την αναζήτηση μιας συμφέρουσας, και για τα δύο μέρη, λύσης, χωρίς όμως να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η σωτηρία, οι ανάγκες της κοινωνίας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, τον ακριβή χρόνο της πτώσης της όμως, τον συσχέτισε ευθέως με τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα κοινοβουλευτικά του όπλα, όταν θα κρίνει ότι θα έχει το μέγιστο όφελος, σε κάθε περίπτωση «η κυβέρνηση θα πέσει μέσα από αγώνες». Και έριξε ξανά το γάντι στον Αντ. Σαμαρά για δημόσια συζήτηση, όπου θέλει και με τους όρους που θέλει. Επιπλέον, χαρακτήρισε υποκρισία τη μομφή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, η τρόικα και οι πολιτικές της το κάνουν, τόνισε. Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, γιατί κλείνει το μάτι στα σενάρια συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή αλλά και κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου γιατί δεν βρήκε μία λέξη καταδίκης της επίθεσης αυτής της «συμμορίας μπράβων», όπως τους αποκάλεσε, στο Πέραμα. Ζήτησε από όσους εξισώνουν τον Μ. Γλέζο με τον ..Ν. Μιχαλολιάκο, να κοιταχτούν στον καθρέφτη, ενώ κάλεσε, στο «δια ταύτα», τα δημοκρατικά στελέχη της ΝΔ να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τα σενάρια συνεργασίας του «κόμματος Σαμαρά» με τη Χρυσή Αυγή.
Απέρριψε εξάλλου τα ευφάνταστα σενάρια για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» το λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κατήγγειλε το συμβόλαιο που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε με τον κ. Ολάντ, της ενοικίασης γαλλικών φρεγατών –πιθανότατα ακατάλληλων για το Αιγαίο- επί μία πενταετία με αντίτιμο 200 εκατομμύρια το χρόνο. Προειδοποίησε, με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια πώλησης της ΕΥΑΘ, ότι θα εξετασθεί μία προς μία οι συμβάσεις ιδιωτικοποίησης και υπερασπίστηκε τα μοντέλα αυτοδιαχείρισης στους εργασιακούς χώρους, με αφορμή τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ, αντιδιαστέλλοντας με τα δάνεια που αφειδώς παίρνουν από τις τράπεζες συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Παράδειγμα που του έδωσε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο τρίγωνο της διαπλοκής (καταρρέον πολιτικό σύστημα, χρεοκοπημένες τράπεζες και υπερχρεωμένα ΜΜΕ). Επίσης, οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν, είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας (έκανε λόγο για «απίστευτη δωρεά» της βιώσιμης Αγροτικής στη μη βιώσιμη, τότε, Τράπεζα Πειραιώς). Εξαπέλυσε επίθεση στον προέδρο του ΠΑΣΟΚ (χωρίς να τον κατονομάσει) ότι, αν και συνταγματολόγος, έκανε κουρέλι το Σύνταγμα, αλλά και στον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ γιατί κλείνει το δρόμο των συνεργασιών, αλλά και για τον 902, ότι δεν αποκαλύπτει τον αγοραστή.
Για τον Φ. Κουβέλη παρατήρησε πως είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο Αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο β' γύρο, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο σε ανιδιοτελείς ανθρώπους και ριζοσπαστικά σχήματα, για πανστρατιά. «Θα ξαναστήσουμε το Δημόσιο, στηριζόμενοι στους δημοσίους υπαλλήλους», «θα ελαφρύνουμε τα βάση αγροτών και κτηνοτρόφων, εντάσσοντάς τους στο πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας», ήταν δύο ακόμη δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για το κατοχικό δάνειο, όταν του ζητήθηκε το σχόλιό του, με αφορμή τη συνέντευξη του επικεφαλής του Die Linke (βλέπε ρεπορτάζ της Κ. Μπαλή), ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πως δεν είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη συνέντευξη και παρέπεμψε στις συλλογικές αποφάσεις της γερμανικής Αριστεράς. Υπογράμμισε συγχρόνως όμως όσα υποσχέθηκε πως θα κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε, αλλά και όσα θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές.
Σε ερώτηση, τέλος, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα κινηματικά του χαρακτηριστικά, ξεκαθάρισε ότι ούτε την ψυχή ούτε και τις αξίες του πρόκειται να χάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πλαισίωναν ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, που συντόνισε και τη συνέντευξη Τύπου, επίσης ο Χ. Στάικος, μέλος της Κ.Ε. και στέλεχος του Γραφείου Τύπου. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν, μέσα από την αίθουσα του «Βελλίδειου», πέραν των δημοσιογράφων, δεκάδες στελέχη και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης, ο γραμματέας της Κ.Ε. Δ. Βίτσας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Π. Λαφαζάνης και Π. Κουρουμπλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. Ν. Βούτσης, ο διευθυντής της Κ.Ο. Κ. Αθανασίου κ.α
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: