Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Άλλες 25.000 απολύσεις ζητά η ευρωζώνη για να πάρουμε τις δόσεις που μας χρωστούν!

Ντάισελμπλουμ: Προαπαιτούμενα για εκταμίευση δόσεων 25.000 διαθεσιμότητες και απολύσεις
Υπενθυμίζεται ότι για την επόμενη δόση ψηφίστηκε το πολυνομοσχεδιο πριν μια εβδομαδα. Αμεσως μετα την εκοψαν στα τρία και τώρα βάζουν προαταουμενα
Ενώ το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο καλλιεργεί κλίμα αισιοδοδοξίας ποντάροντας σε επιτυχή έξοδο  της χώρας στις αγορές, νέα προβλήματα ανακύπτουν με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου της τρόικας. Το Eurogroup θέτει πάλι προαπαιτούμενα και ορίζει νέο χρονοδιάγραμμα τμηματικής εκταμίευσης “υποδόσεων”, συναρτώμενο με συγκεκριμένες ενέργειες  από ελληνικής πλευράς. Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η ανάληψη δεσμεύσεων από ελληνικής  πλευράς για 2.000 νέες απολύσεις στο Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ένταξη 25.000 Δ.Υ. σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι απαιτήσεις και οι νέοι όροι του Eurogroup διατυπώνονται σε έγγραφο του επικεφαλής του Συμβουλίου υπουργών Γέρουν Ντάισελμπλουμ, το οποίο εστάλη στις 7 Απριλίου και προκαλεί  αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς έρχεται να χαλάσει το κλίμα “στο παραπέντε” της εξόδου στις αγορές.
Το έγγραφο συνοψίζει την τελευταία έκθεση προόδου της ΕΕ για το ελληνικό μνημόνιο και τη δόση. Καταγράφει αλλαγές στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, που θα έιναι  το 2020 κατά 1% του ΑΕΠ υψηλότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, κυρίως λόγω υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.
Από τις διατυπώσεις του κειμένου προκύπτει ότι πριν εγκριθεί η εκταμίευση, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει αποφάσεις για τις 25.000 διαθεσιμότητες, ενώ έχει αναλάβει ήδη δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε  απολύσεις 2.000 υπαλλήλων το α΄ τρίμηνο του 2015.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες καρκινοβατούν λόγω παγιωμένων συμφερόντων. Εκφράζει επίσης  ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια στον τραπεζικό τομέα.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί το επικοινωνιακό μπάζωμα της υπόθεσης Μπαλτάκου με την εσπευσμένη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσω του mini-bond και ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.
Τα νέα δεδομένα που βάζει στο τραπέζι το έγγραφο Ντάισελμπλουμ, αποδομούν το κυβερνητικό success story η νέα έκδοση του οποίου βασίζεται στην απόδοση του κοινωνικού μερίσματος και στις “κόκκινες γραμμές” για ανακοπή του κύματος απολύσεων και οριζόντιων μέτρων.
Τμηματικές εκταμιεύσεις υπό προϋποθέσεις
Ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι πριν από την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης τον Απρίλιο, πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά προαπαιτούμενα, εκ των οποίων κάποια δεν περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο: Ρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδιωτικοποιήσεις,  μεταρρύθμιση του φορολογικού, ευελιξία στην αγορά εργασίας, άρση περιοριστικών διατάξεων σε ορισμένους κλάδους επιχειρηματικής δράσης.
Όπως αναφέρεται, οι  (τρεις) δόσεις των συνολικά 8,3 δισ. ευρώ από τον EFSF και  οι δύο των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ θα εκταμιευθούν στις αρχές Μαΐου  με την επιφύλαξη των «προαπαιτούμενων δράσεων».
Από πλευράς ΕΕ τα 6,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου και από  1  δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου  και Ιουλίου μετά από νέα σειρά οροσήμων.
Για αυτές τις τελευταίες δύο υποδόσεις, ορίζονται νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την εκταμίευση. Όπως αναφέρειται στο έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ, πρέπει να γίνουν τα εξής:
* Για την υποδόση του Ιουνίου:
- Μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων  και των φόρων υπερ τρίτων
- Ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς
- Βελτίωση υποδομών για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής
- Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη
Για τον Ιούλιο
-  Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και
-  Μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας
Δύσκολοι χειρισμοί
Όπως όλα δείχνουν ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων αλλά και το ξεκίνημα της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι στρωμένος με αγκάθια και οι διεργασίες στο Μαξίμου είναι στο «κόκκινο».
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές και παράλληλα αφ ενός να διατηρήσει τις εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες και να αποφύγει νέες κοινωνικές εντάσεις.
Το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, όχι μόνο για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να «τρέξουν» τάχιστα, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών…
 Πληροφορίες από Sofokleousin.gr
 papaioannou-giannis

Δεν υπάρχουν σχόλια: