Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το σύστημα Σαμαρά ευτελίζει την Ν.Δ

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά έχει πιθανότατα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αφού οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να αρνηθούν τη στήριξή τους. Διαφωνίες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν αν καλούνταν να υποστηρίξουν νέο επώδυνο μέτρο και όχι στο θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Η διαδικασία της συζήτησης έχει υψηλή συμβολική σημασία, αφού την κυβέρνηση κατά την έναρξη της συζήτησης θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος ή έστω ένας άλλος υπουργός. Πολιτική είναι και η διαχείριση συμβόλων και συμβολισμών και από αυτή την άποψη η εκπροσώπηση Βορίδη έχει μεγάλη σημασία για μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι μιλά στο όνομα της σταθερότητας και μια παράταξη η οποία ορκίζεται στον φιλελευθερισμό και την ίδια στιγμή δεν περικλείει απλώς στους κόλπους της, αλλά αναθέτει την εκπροσώπησή της σε ένα στέλεχος με ακροδεξιές ρίζες.
Η εκπροσώπηση Βορίδη θα μπορούσε να είναι μια σκηνή από το μέλλον της συντηρητικής παράταξης, αν και θα ήταν πιο σώφρον μέχρι αποδείξεως του εναντίου να υποθέσουμε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να απαρνηθεί το βάρος της ιστορίας της. Ο καθένας, όμως, δικαιούνται να κάνει τέτοιες σκέψεις όταν μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αναθέτει την εκπροσώπησή της στον Βορίδη. Κι αν είναι πρόβλημα μια φορά για τη Ν.Δ., που ευτελίζεται από το σύστημα Σαμαρά, είναι δύο φορές πρόβλημα για το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, η πρόσδεση του οποίου στη στρατηγική Σαμαρά το εξαναγκάζει να "καταπίνει" τέτοιες αποφάσεις.

Η ψήφος εμπιστοσύνης μόνο πρόσκαιρα μπορεί να σταματήσει την αποσάθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού εξουσίας, αφού τα αίτια του κλυδωνισμού του παραμένουν ισχυρά παρά τις απόπειρες μετάλλαξής τους το τελευταίο διάστημα με την καλλιέργεια της ενδεχόμενης εξόδου από το Μνημόνιο. Η απώλεια της πρωτοβουλίας και η αποσάθρωση της κοινωνικής βάσης της κυβέρνησης οφείλεται πρώτα από όλα δτην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της σκληρής λιτότητας, η οποία θα συνεχιστεί έστω και με παραλλαγές. Οφείλεται επίσης στην ισχυρή τάση ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργεί πλέον όχι μόνο ως ανάχωμα και ως αντίπαλο δέος, αλλά και ως εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα μετά τις προγραμματικές δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Κι όταν η δυναμική των πραγμάτων πάρει αυτόν τον διπλό χαρακτήρα, πολύ δύσκολα ανατρέπεται.

Σταύρος Καπάκος
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: