Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

«Δεν θα δεχθούμε καμιά συμφωνία για το χρέος»

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 

Εφ' όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και στην κατάθεση του προϋπολογισμού που έπεται αμέσως μετά.
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στα κοινοβουλευτικά έδρανα, σε αυτή τη συγκυρία, εκτιμάται ως ιδανική ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για δύο λόγους:
Πρώτον, να αναδείξει την προγραμματική πρόταση που εξήγγειλε στη ΔΕΘ δεδομένης και της απήχησης που γνώρισε το πακέτο φιλολαϊκών μέτρων σε μεγάλα κοινωνικά τμήματα. Δεύτερον, να στείλει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συζήτηση για το χρέος που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν -αν ληφθούν- δεν θα γίνουν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει.

Ηδη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του προχώρησε σε σχετική προειδοποίηση προς το κυβερνητικό επιτελείο λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει δεκτή μια συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το χρέος που θα δεσμεύει τη χώρα μακροπρόθεσμα. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα για το χρέος γιατί δεν θα αναγνωριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος», είπε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι «αυτό το ενδεχόμενο το γνωρίζουν και οι εταίροι μας».

Οι εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση, βλέποντας υπό το βάρος της κοινωνικής δυσφορίας να φτάνει κοντά στο τέλος της, και ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό, ανεβάζει τον πήχυ για τον Αντώνη Σαμαρά συνδέοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την υπαρκτή αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που θα της επιτρέψει μέσω της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να κρατηθεί στην εξουσία.

«Η κυβέρνηση δεν κρατάει το κλειδί των εξελίξεων, έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι θα αποδειχτεί η αδυναμία της καθώς παρά την κυβερνητική προσπάθεια να αποσυνδεθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από την εκλογή νέου Προέδρου, δεν έχει ακόμη και με την προσθήκη ορισμένων βουλευτών την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 που απαιτείται. «Το μέτρο δεν είναι οι 150 αλλά οι 180», τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας προφανώς με αυτή την προσέγγιση να προλάβει τυχόν πανηγυρισμούς από την κυβερνητική πλευρά στη διόλου απίθανη περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρει να πάρει μερικές επιπλέον ψήφους βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων αυξάνοντας έτσι τη δεδηλωμένη των 154 που διαθέτει ο κυβερνητικός σχηματισμός.

«Νέο Μνημόνιο»

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδομώντας πλήρως το success story, την επικείμενη και αναμενόμενη προαναγγελία μιας εξόδου από το Μνημόνιο, αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διαψεύδει τις κυβερνητικές προσδοκίες.

Για νέο Μνημόνιο με την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτησή του στο twitter, σχολιάζοντας ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ενυπόθηκους τίτλους (ABS) και καλυμμένα ομόλογα, μόνο από χώρες που βρίσκονται «σε πρόγραμμα με την Ε.Ε.». Ο Μάριο Ντράγκι με παρέμβασή του ξεκαθαρίζει απολύτως ότι αν Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να αγοράσει η ΕΚΤ τιτλοποιημένα δάνεια από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να «στηριχτούν», τότε πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να βρίσκονται οπωσδήποτε σε «πρόγραμμα επιτήρησης». Γεγονός που εξασθενεί τα κυβερνητικά σχέδια που στηρίζουν πολλά στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση του τέλους της εποχής του Μνημονίου.

Τσίμερ: Να καταβληθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις

«Αδελφική» βοήθεια από τη γερμανική Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί την άμεση καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ηγετικό στέλεχος του Die Linke, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού τονίζει ότι το κόμμα της έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμιστεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος, σημειώνει: «Από την αρχή το "Die Linke" είχε συνδέσει το θέμα του ελληνικού χρέους με τη γερμανική κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ενα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» είπε η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς. Εκφράζοντας την αισιοδοξία της για ευτυχή κατάληξη, συμπλήρωσε: «Το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: