Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Προελαύνουν οι PODEMOS στην Ισπανία για τις εκλογές του 2015

Οι Ισπανοί εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους ηγέτες, με την ανεργία, τη διαφθορά και την ένταση που έχουν δημιουργήσει οι αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία
Στο χαμηλότερο επίπεδό του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2011 μειώθηκε το ποσοστό του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), ενώ η υποστήριξη προς το αριστερό κόμμα Podemos («Μπορούμε») αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Κυριακή.
Οι Ισπανοί εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους ηγέτες, καθώς η ανεργία, η διαφθορά και η ένταση που έχουν δημιουργήσει οι αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία επισκιάζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Όλα αυτά έχουν πλήξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει χάσει επίσης μέρος της υποστήριξης των παραδοσιακών συντηρητικών διότι απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις τον περασμένο μήνα.

Το κυβερνών PP του Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 15,9% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, περίπου το μισό του ποσοστού που συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου το 2011, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El País.

Ενώ η υποστήριξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αυξήθηκε οριακά στο 20,7% από 20,3% το 2011 στην πρόθεση ψήφου, το νεότευκτο αριστερό κόμμα Ποδέμος αναδεικνύεται πλέον στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το Ποδέμος, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια έναντι των κομμάτων εξουσίας και μοιάζει ικανό να οδηγήσει στο τέλος της την περίοδο του δικομματισμού που κυριάρχησε στην Ισπανία μετά την επάνοδό της στη δημοκρατία.

Συνολικά το PP και οι Σοσιαλιστές συγκέντρωναν το 52% της πρόθεσης ψήφου το 2011, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης που απειλούσε να οδηγήσει την Ισπανία να ζητήσει ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, αλλά εάν γίνονταν εκλογές σήμερα θα καταλάμβαναν μόλις το 37%, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Χαρακτηριστικό του ρεύματος που υπάρχει στην Ισπανία υπέρ των PODEMOS είναι τα likes της σελίδας τους στο facebook(facebook.com/pages/Podemos) που ενώ τον Μάιο του 2014 είχε 400.000 likes με τεράστια αύξηση,σήμερα έχει 770.000 likes.protothema.gr
anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια: