Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Σουηδία: Η νέα κυβέρνηση αναγνωρίzει το κράτος της Παλαιστίνης

H νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.
Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση.
«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» είπε ο Λεβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο κοινοβούλιο. «Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».
Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, αλλά πρωτού ενταχθούν στην Ένωση των 28.
Εάν η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας υλοποιήσει τα σχέδιά της, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: