Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για Ασφαλιστικό – Εργασιακά

Δικαίωμα στην Εργασία, Δικαίωμα στην Ασφάλεια, Δικαίωμα στη Ζωή.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε, από την πρώτη στιγμή, επισημάνει την ιστορικότητα της συγκυρίας για την Πατρίδα μας, την ιστορική ευθύνη της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των Προοδευτικών Δυνάμεων, να βγάλουν την Ελλάδα από την Κρίση και να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Χώρας.
Μια Κρίση, που στο εσωτερικό, έφερε τη σφραγίδα της διακυέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, την περίοδο 2004-2009. Τα αποτελέσματα της ήταν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η εκτεταμένη διαφθορά, σε συνδυασμό με αντιλαϊκές πολιτικές, ενθάρρυνση κάθε ασυδοσίας και μεγέθυνση του πελατειακού κράτους.
Παράλληλα επισημαίναμε τα καθήκοντα της Ελληνικής Κυβέρνησης:
¨      για δίκαιη κατανομή των βαρών και θυσιών
¨      για προσωρινό χαρακτήρα των δυσμενών μέτρων
¨      για αλλαγές που δεν θα οδηγούν σε μόνιμη αναθεώρηση του κοινωνικού κράτους
¨      για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώνουν την Αξιοκρατία και τη Διαφάνεια
¨      για να εμφυσήσει Ελπίδα και Όραμα στη Νέα Γενιά, με απτές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η Χρεοκοπία της χώρας, έδωσε μια άλλη διάσταση στην πορεία της Ελλάδας.
Μια πορεία πλέον πιο δύσκολη, που απαιτούσε συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την Κρίση και την Επιτήρηση καθώς και αλλαγή νοοτροπίας, μιας νέα συλλογική και ατομική αυτογνωσία . Έθετε όμως πιο επιτακτική την ανάγκη της Κοινωνικής Συνοχής και Δικαιοσύνης. Έθετε πιο επιτακτική την ανάγκη να καταστρωθεί από την Πολιτική Ηγεσία, τις Δυνάμεις της Εργασίας, τη Νέα Γενιά και τις Παραγωγικές Δυνάμεις ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δεν στερούσε ούτε στερεί, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πολιτικών δυνατοτήτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων, σε αυτό που της ανατέθηκε, με ισχυρή λαϊκή εντολή,  τη διακυβέρνηση του τόπου.

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με τις αλλαγές, που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας στα θέματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών σχέσεων.
Αλλαγές επώδυνες, που σηματοδοτούν αφαίρεση δικαιωμάτων πολλών δεκαετιών και υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο.
Αλλαγές που συνιστούν ετεροβαρείς ρυθμίσεις, κυρίως για  τη Νέα Γενιά της Ελλάδας.
Η Νέα Γενιά βλέπει να δυσχεραίνεται τόσο η εύρεση εργασίας όσο και η διατήρηση της θέσης εργασίας. Βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη προοπτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νέος άνθρωπος νιώθει αδυναμία να χτίσει τη ζωή του με ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον.
Οι ειδικότερες  ρυθμίσεις για  το Ασφαλιστικό (αύξηση ορίων ηλικίας, αύξηση χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση κτλ) και τις Εργασιακές σχέσεις (περαιτέρω ελαστικοποίηση, νέο πλαίσιο απολύσεων, διάρρηξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποβάθμιση της Διαιτησίας, μείωση των ελάχιστων ορίων προστασίας κτλ), γεννούν μια σειρά εύλογων ανησυχιών:
  1. Οι αλλαγές, που προωθούνται με το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, και πλήττουν, αναμφίβολα, τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων και των εργαζόμενων, είναι αναγκαία συνθήκη για να διαμορφωθεί ευνοϊκό  επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα; Ή ενισχύουν, αντίθετα, την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, σε ένα ήδη επιβαρημένο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας
  2. Ποιο είναι το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Χώρας, ώστε να ελπίζουμε ότι θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, και πώς διανέμονται δίκαια τα βάρη για την υλοποίησή του;
  3. Επειδή δημιουργείται σύγχυση από τις δηλώσεις της Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, προκύπτει το εύλογο ερώτημα, αν όλα αυτά που θεσμοθετούνται προβλέπονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ή υπάρχουν δυνατότητες άλλων πολιτικών επίλογών.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πίστη μας, χωρίς να αρνούμαστε την ανάγκη παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πόρων ενίσχυσης του Ασφαλιστικού Συστήματος και όχι στην κατεύθυνση περικοπής των συντάξεων, ότι τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα συμβάλλουν ήδη στην προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα.
Πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Τέλος. η υπέρβαση της κρίσης, θα γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο εξασφαλίζοντας δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά κυρίως την κοινωνική συνοχή. Αυτό, προϋποθέτει την ύπαρξη και την υλοποίηση ενός παραγωγικού ανθρωποκεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου της Χώρας, που θα συμφωνηθεί από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων. Ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δίκαιη κατανομή των βαρών για την υλοποίησή του και κατ επέκταση και των ωφελειών που θα προκύψουν από την επιτυχία του.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι Νέοι Σοσιαλιστές, θα είμαστε ειρηνικά συμμέτοχοι σε κάθε κοινωνική διεργασία αλλά και σε κάθε κοινωνική  κινητοποίηση, στέλνοντας επιπλέον το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι απαιτείται ένας άλλος δρόμος για την υπέρβαση της Κρίσης.
Ένας δρόμος κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, ευημερίας και δίκαιης κατανομής των βαρών και του πλούτου, αλληλεγγύης, ευημερίας και ασφάλειας.
Ένας δρόμος υπέρ της Ευρώπης των λαών και όχι της Ευρώπης των οικονομικών μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: