Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

H Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, θύμισε μέρες και εποχές του Κινήματος ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την Κυβέρνηση από τα σημερινά της αδιέξοδα και το κόμμα από το οργανωτικό τέλμα, απηύθυνε από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στελεχών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος άσκησε κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης:
«Γίναμε, λοιπόν, όλοι μας, μάρτυρες αναποτελεσματικών και νεοφιλελεύθερων μέτρων της επιλογής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που είτε αγνοούσε είτε (πολύ περισσότερο) επεδίωκε την αναποτελεσματική αντικατάσταση της πορείας προς «τον άλλο δρόμο» με την εκβιαστική εγκατάσταση της Θεωρίας «του μονόδρομου» μέσω του ΔΝΤ.
Η στάση της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές της μπροστά στους εταίρους της Ε.Ε., οι αντιφατικές και...
αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αλήθεια ότι επιβάρυναν τη δημοσιονομική κρίση και εν πολλοίς μετέτρεψαν την κρίση του δημόσιου χρέους σε κρίση αναξιοπιστίας της Χώρας, αν και προς τούτο υπήρξαν έγκαιρες και έγκυρες πολιτικές επεξεργασίες και επισημάνσεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας αλλά και άλλων που με αγωνία ζητούσαν διαφορετική δέσμη πολιτικής και ταυτόχρονα συμμετοχικές διαδικασίες του συλλογικού υποκειμένου-κόμματος που θα στράτευαν ό, τι καλύτερο είχε η Χώρα και το ΠΑΣΟΚ σε ιδέες, πολιτικές πρωτοβουλίες, ισχύ και πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στην οργανωτική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας άμεσες αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος:
«Μπροστά στον καταιγισμό των μέτρων και των δεσμεύσεων του Δ.Ν.Τ. και στην κοινωνική και ιδεολογική απομόνωση του κυβερνητικού σχήματος ΠΑΣΟΚ αλλά και μπροστά στις βέβαιες αντιδράσεις των συνδικάτων των εργαζομένων, η Οργάνωση ΠΑΣΟΚ αφέθηκε στην απομόνωσή της από το ζωτικό και συμμαχικό κοινωνικό της περίγυρο, μετά, μάλιστα, από μια πολυετή περίοδο προϊούσας και εξελικτικής νόθευσής της. Ακαθοδήγητη, χωρίς γραμμή πλεύσης, παρέμεινε σιωπηλός θεατής των τεκταινομένων.
Η απογοήτευση, η έλλειψη συμμετοχής, η άγνοια προοπτικής, το σκοτεινό μέλλον, οι απειλές «ποινικοποίησης» κάθε κριτικής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκαν σε θυμό ενάντια στον κυβερνητικό μονόδρομο και η έτσι και αλλιώς νοθευμένη Οργάνωση ΠΑΣΟΚ περιέπεσε σε σιωπή, τάσεις ιδιώτευσης, αναζήτηση ατομικών διαδρομών και οδήγησε στην απόλυτη ανυποληψία και εσωστρέφεια το Κόμμα ΠΑΣΟΚ.»
Επανέλαβε επίσης την πρόταση του για διοργάνωση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, για όλα τα ζητήματα (πολιτικά και οργανωτικά) που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως:
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη και το μέλλον του ως πολιτικού φορέα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αμφισβητείται, στο μέτρο που η κρίση υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο της χώρας και διαμορφώνει μόνιμες αποστάσεις του πολιτικού φορέα ΠΑΣΟΚ από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει.»
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς την Κυβέρνηση, ζητώντας την αναδιάρθρωση του χρέους:
«Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και όχι μείωση των ομολόγων. Η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής πρέπει να συνοδευτεί με ημερομηνία εξόδου στην ελεύθερη αγορά για δανεισμό που θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο στοχευμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Ένα μέρος των χρημάτων θα πρέπει να πηγαίνει στην ανάπτυξη και στην ουσιαστική οικονομία ώστε να τονωθεί η κατανάλωση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για να διασφαλίσει την λειτουργικότητα του και να εξυπηρετεί το χρέος.»
Σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τόνισε:
«Η Αριστερή Πρωτοβουλία με αίσθηση υψηλής ευθύνης προτείνει να ζητήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ η επόμενη βουλή να είναι συντακτική για να ζητήσει, να εκσυγχρονίσει και να αποκαταστήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας που τόσο πλήττεται σήμερα και ταυτόχρονα να προσδώσει στο σύνταγμα τον κοινωνικό χαρακτήρα που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Πρέπει να θωρακιθεί το δημοκρατικό μας καθεστώς και να υπάρξει:
- Θεσμική προτεραιότητα της δημόσιας ελευθερίας απέναντι στην ιδιωτική ελευθερία.
- Κατοχύρωση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των προσώπων και εγγύηση τους απέναντι στην κρατική εξουσία.
- Ουσιαστική κατοχύρωση στο δικαίωμα της ζωής, της εργασίας, της υγείας, της παιδείας.
- Αποτελεσματική εξισορροπήσει των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.
- Αποκατάσταση και ουσιαστική λειτουργία των σχέσεων μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Η κάθε μία πρέπει να έχει την δική της αυτονομία και να ελέγχεται γι’ αυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητώντας «…όλες οι υποψηφιότητες που θα λάβουν χρίσμα να συζητηθούν και να αποφασιστούν από το Εθνικό Συμβούλιο.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, πάνω από 60 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στελέχη Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, μέλη του Συνδικαλιστικού Κινήματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδες στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ από ολόκληρη την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι τη Καλαμάτα, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από τη Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα συμμετείχαν στελέχη στη σημερινή διαδικασία. Μετά την ομιλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, δόθηκε ο λόγος και τοποθετήθηκαν πάρα πολλά στελέχη για τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις.
Στην αρχή της σύσκεψης παρουσιάστηκε 25λεπτο αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 14 χρόνων από το θάνατο του.