Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η ιδεολογική διακήρυξη του Φώτη Κουβέλη και της «Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς»


Tην φιλοδοξία η «Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά» να βρεθεί στο προσκήνιο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των «Ανανεωτικών», όπου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος.
Σε μία ομιλία- ιδεολογική διακήρυξη, ενώπιον των στελεχών του νέου κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «είμαστε αισιόδοξοι και συγχρόνως υπεύθυνοι» και διακήρυξε ότι «εντάσσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης».
Παράλληλα, τόνισε τον Οικολογικό χαρακτήρα της ΑΔα, καθώς, όπως είπε, Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού.

«Μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία και κατάκτηση για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Η σύμπλευση με τον οικολογικό χώρο επιβάλλεται από την υιοθέτηση μιας συνολικής οπτικής για την αναπτυξιακή προοπτική σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και στην κυβερνητική πολιτική, επισήμανε ότι «ζούμε τους τελευταίους μήνες την παταγώδη, καταστροφική κατάρρευση του πελατειακού κράτους που στήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Ζούμε τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος που δόμησε το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού, που κυριάρχησε σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο» και κατηγόρησε για την σημερινή κατάσταση τα δύο μεγάλα κόμματα.
«Αν οι πολίτες είχαν εναλλακτικές λύσεις θα έβαζαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα συγκεκριμένα κόμματα», πρόσθεσε.
Ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να πορεύεται μαζί με την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών του δημοσίου».
«Μόνον έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ριζικής αλλαγής των απαράδεκτων και άνισων μέτρων που πάρθηκαν σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων», τόνισε.
Οι στόχοι της ΑΔΑ είναι να «διαμορφώσει μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις την αριστερή απάντηση στην κρίση» και υπογράμμισε ότι «η δική μας θέση πιάνει το νήμα της παράδοσης της ελληνικής αριστεράς, της πατριωτικής στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους. Αν εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι αριστεροί, η πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν στηρίξουμε τον τόπο και το συμφέρον της κοινωνίας μας, ποιός θα το κάνει; Αυτοί που λαδώθηκαν και λαδώνονται, που παραπλανούν το λαό και σκέφτονται πώς θα βολευθούν και στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση; Ή μήπως οι υπάλληλοι των δανειστών μας; Είναι πρωτίστως δική μας υποχρέωση.»
Στην ομιλία του εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή τους στις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους».
«Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή, για να μπορούν σ' ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: