Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Επεσε στο κενό 49χρονος εργάτης σε εργοτάξιο κατασκευής ΙΚΕΑ στα Γιάννενα

Ευθύνη αποδίδει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και στις τοπικές υπηρεσίες ελέγχου, γιατί «σφυρίζουν αδιάφορα στην προκλητική εργοδοτική ασυδοσία»
Η εργοδοτική ασυδοσία, που στηρίζουν και ενισχύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα, σε διάστημα δυο ημερών, δυο ακόμη εργάτες να χάσουν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνθήκες κάτεργου που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.Στα Γιάννενα ένας ακόμη εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα χθες το πρωί σε εργοτάξιο κατασκευής του ΙΚΕΑ γύρω στις 11 το πρωί. Νεκρός είναι ο Δημήτρης Τσαμπαδούρος, 49 χρόνων από τη Λάρισα, ο οποίος έπεσε σε κυκλικό φρεάτιο ύψους 4,70 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών (έριχνε τσιμέντο για βιομηχανικό δάπεδο). Η πτώση στο κενό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών κακώσεων και καταγμάτων στο πρόσωπο και στο σώμα. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου και τελικά κατέληξε αργά το απόγευμα. Στον εργασιακό χώρο κατέφθασε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου διαπιστώθηκε η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, καθώς προστατευτικό πλέγμα και κάγκελο δεν υπήρχε και ο εργάτης δε φορούσε κράνος. Καταστάσεις που συνυπάρχουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς (εργασία μέχρι αργά το απόγευμα και τα Σάββατα), την τρομοκρατία που εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με την προσπάθεια μπιστικών της εργοδοσίας να σπάσουν την περιφρούρηση των απεργιών το προηγούμενο διάστημα από το Συνδικάτο Οικοδόμων.
Να παρθούν άμεσα μέτρα
Τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που φέρουν ακέραιες τις πολιτικές ευθύνες για τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», καταγγέλλει, με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.Ευθύνη αποδίδει η Ομοσπονδία και στις τοπικές υπηρεσίες ελέγχου, γιατί «σφυρίζουν αδιάφορα στην προκλητική εργοδοτική ασυδοσία». Ιδιαίτερα αναφέρεται στη «προκλητική στάση του επιθεωρητή Εργασίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Ιωαννίνων, Παύλου Βάγγη, ο οποίος επισκέφθηκε το έργο μετά το "ατύχημα"» και «το θεώρησε χαζό εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά. Δηλαδή, έβγαλε λάδι την εργοδοσία προκαταβολικά». Γενικότερα, η Ομοσπονδία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα έργα στα οποία σημειώθηκαν τα δυστυχήματα. Και απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο, ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ελέγχου με έμπειρο προσωπικό και να διατεθούν χρήματα για εξοπλισμό που θα κάνει αποτελεσματική τη δουλειά των μηχανισμών ελέγχου. Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και να διακόπτονται οι εργασίες όπου διαπιστωθούν ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια: