Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κλείνει η Aldi. Στό δρόμο 800 εργαζόμενοι. Ατλάντικ: Υπαγωγή στο άρθρο 99. Στον αέρα πάνω από 3000 εργαζόμενοι

Άνοιξε νέος γύρος συγκέντρωσης του εμπορίου στις μεγάλες αλυσίδες. Πέρα από το ξετίναγμα της ζωής χιλιάδων οικογενειών, οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις σε Aldi και Ατλάντικ, σηματοδοτούν και τη συγκέντρωση της αγοράς σουπερμάρκετ σε λιγότερες και μεγαλύτερες αλυσίδες. Βέβαια, ενδέχεται τα γεγονότα αυτά να σηματοδοτούν και το προανάκρουσμα γενικότερων εξελίξεων αναδιάρθρωσης του κλάδου των σουπερμάρκετ, σε ολιγοπωλιακή κατεύθυνση. Με άλλα λόγια αυτό θα σημάνει τη γενίκευση των εναρμονισμένων πρακτικών τύπου "καρτέλ" και άρα  το ξέσπασμα συνεχών κυμάτων ανατιμήσεων σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
 Η εικόνα αυτή δεν αφορά βέβαια μόνο τις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Αφορά και γενικότερα τον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Σε πολλούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (Σταδίου, Πατησίων κλπ) τα μαγαζία κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της τρόικα, οι μισθοί ροκανίζονται από τον πληθωρισμό και τις μηδενικές αυξήσεις, μαγαζιά και επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Στο τέλος λίγοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ελέγχουν τις αγορές και τις ζωές μας...


 Στα πιό συγκεκριμένα: Αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία συναλλαγής του Άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η αλυσίδα super market «Ατλάντικ», καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποπληρωμής των υποχρεώσεων της προς τους προμηθευτές.
 Η εταιρεία απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους και αριθμεί 150 με 160 υποκαταστήματα και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και της ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλονται, ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της, με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα».
Το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα χρησιμοποιείται είτε σε περιπτώσεις πτώχευσης προκειμένου επιχειρήσεις να μην καταβάλλουν οφειλές προς προμηθευτές αλλά και μισθούς και υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους είτε σε περιπτώσεις εξαγοράς προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να "ξεφορτωθεί" οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρίας.
Εν τω μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, να μεταφέρει από την Πέμπτη 15.07.2010, τις μετοχές της εταιρίας "Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ Α.Ε.Ε" στην κατηγορία Επιτήρησης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία η Διοίκησή της κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν.3588/07.
Από την άλλη σε ότι αφορά την "Aldi" οι τίτλοι τέλους έχουν πέσει οριστικά. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Νέα", ο γερμανικός «εμφύλιος» ανάμεσα στις αλυσίδες Lidl και Αldi, που άρχισε πριν από δυο χρόνια, φαίνεται να τελειώνει άδοξα για τη δεύτερη.
Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και επίσημα στους εργαζόμενους ότι η αποχώρησή της από την ελληνική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η ξαφνική αυτή απόφαση οφείλεται στο ότι η επένδυση της Αldi στην Ελλάδα κρίνεται από τη διοίκηση του μητρικού ομίλου ως μη συμφέρουσα. Ο Όμιλος ξεκίνησε στα τέλη του 2008 με στόχο να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ.
Μόνο ο πρώτος κεντρικός χώρος αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων της (Logistics Center) στη ΒΙΠΕ Σίνδου κόστισε 85 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 400 εργαζόμενους. Η Αldi είχε προγραμματίσει να ξοδέψει μέσα στο 2010, 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία άλλων 20 καταστημάτων στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: