Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Χιλή: Μαχητικά στους δρόμους οι φοιτητές

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε προχθές η πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης φοιτητών με αίτημα την κατοχύρωση και διεύρυνση της δωρέαν δημόσιας παιδείας και την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την εκπαίδευση.
Απ' τον Μάιο του 2011 οι Χιλιανοί φοιτητές έχουν οργανώσει περισσότερες από 40 διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα στο πλαίσιο μιας μαχητικής "φοιτητικής άνοιξης" με βασική διεκδίκηση τη δωρεάν, δημόσια παιδεία στη χώρα, που γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το κίνημά πέτυχε να αυξηθεί κατά 10% ο προϋπολογισμός για την παιδεία το 2012 και να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση των δημόσιων λυκείων και κολεγίων, όμως η κυριότερη φοιτητική οργάνωση, η FECH, θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές.
Τρία λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην προχθεσινή διαδήλωση, την οποία ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν με δακρυγόνα και αντλίες νερού τους φοιτητές με το επιχείρημα ότι δεν είχαν πάρει άδεια για την κινητοποίησή τους.

"Η υπομονή των φοιτητών εξαντλήθηκε. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να αρχίσουμε διάλογο με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο" δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόρις. "Ο υπουργός Παιδείας Αράλ Μπέγερ χλευάζει συστηματικά το φοιτητικό κίνημα και δεν άκουσε καμία από τις προτάσεις μας" πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρές Τσάντγουικ είπε ότι οι ηγέτες των φοιτητών "που συγκαλούν αυτές τις παράνομες διαδηλώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανοίγουν την πόρτα στους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: