Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΩΝ?

-->
--> Από τον Καπέλλα ΔημήτρηΑκούσαμε όλοι μας προχθές την πρόταση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013 όπως επίσης και την αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%. 
Όπως επίσης ότι οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 -2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.
Εδώ πλέον φαίνεται ξεκάθαρα το παιχνίδι που παίζει η ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας)υπέρ των Ιδιωτών, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να εισέλθουν στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό με την ΔΕΗ.
Φυσικά λόγω της προφανούς αδυναμίας τους να ανταγωνιστούν υπό αυτές τις συνθήκες (φθηνή κιλοβατώρα από πλευράς ΔΕΗ).... διαμαρτύρονταν συνεχώς γιατί η τιμή του ρεύματος ότι είναι πολύ χαμηλή και ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που επί χρόνια κρατούσαν τις άδειες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής στα συρτάρια τους, επιδιώκοντας και πιέζοντας πρώτα να αυξηθεί η τιμής της KWh από τη ΔΕΗ και μετά να «επενδύσουν».
Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του πρώην υπουργού Ανάπτυξης ότι ..«πρέπει να σηκώσουμε την κουρτίνα των τιμολογίων, για να περάσουν οι ιδιώτες»...και δημιούργησαν έτσι λοιπόν την αλχημεία στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), αλλά και την αύξηση της τιμής των τιμολογίων κατά 23,4% μέσα σε 22 μήνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!
Κάτι έπρεπε να γίνει λοιπόν...και τι είναι αυτό?..πολύ απλά θα έπρεπε να γίνουν απανωτές αυξήσεις ούτως ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν και αυτοί στο "παιχνίδι" της ενέργειας!!
Εξ άλλου το νέο μνημόνιο καθορίζει σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα τόσο για την αναθεώρηση των τιμολογίων και την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών για όλους τους καταναλωτές!!
Το ερώτημα λοιπόν μπαίνει αβίαστα ...τι έχει να κερδίσει ο καταναλωτής από την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας?...
Αν ρίξουμε μια ματιά λοιπόν, θα δούμε τι έγινε σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου το 2000 ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 3.500 KWh πλήρωνε 0,072 ευρώ την KWh, ενώ σήμερα πληρώνει 89% περισσότερο, δηλαδή 0,1361 ευρώ. Από εκεί και πέρα, είχαμε αυξήσεις στις περισσότερες χώρες: 71% στη Σουηδία, 63% στη Δανία, 36% στη Φινλανδία, 89% στην Τσεχία, 64% στην Ουγγαρία, 49% στην Ολλανδία, 33% στην Πολωνία και πάει λέγοντας… Ανάλογες περίπου ήταν και οι αυξήσεις και σε άλλες χώρες, πλην της Γαλλίας, λόγω των πυρηνικών εργοστασίων.
Εδώ αποδεικνύεται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που λέμε πάντα όσοι διαφωνούμε με το άνοιγμα της αγοράς. Ότι  δηλαδή η απελευθέρωση δεν γίνεται για να έχουν φθηνότερη κιλοβατώρα οι καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών όπως η Ηλεκτρική ενέργεια!!

Τα κοινωνικά αγαθά λοιπόν, πρέπει μένουν έξω από την φιλοσοφία και τη λογική μόνο του κέρδους γιατί τότε.. γιατί είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει, και αυτός δεν είναι άλλος από τον καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: