Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οικονομική ανάκαμψη για τους λίγους...

Κάθε δύο χρόνια δύο μεγάλες εταιρίες που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές συγγράφουν μία έκθεση που αφορά τους πελάτες τους. Η «Έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο» των Capgemini και Merrill Lynch Wealth Management καλύπτει δύο ομάδες που τις ενδιαφέρουν: πρώτον, άτομα με υψηλή καθαρή θέση (HNWI)· και δεύτερον, άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή θέση (Ultra-HNWI). Η πρώτη ομάδα μετρά όλα τα άτομα τα οποία διαθέτουν κατ’ ελάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε «επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία» επιπρόσθετα της αξίας των κατοικιών τους, των συλλογών, των έργων τέχνης κ.λπ. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει άτομα με τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια «επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία».
Η τελευταία έκθεση που καλύπτει το έτος 2009 ανακαλύπτει 10 εκατομμύρια HNWI σε παγκόσμια κλίμακα: 3,1 εκατ. στη Βόρεια Αμερική, από 3 στην Ευρώπη και την Ασία–Ειρηνικός και 0,9 στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα 10 εκατομμύρια HNWI –σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό 6,8 δις το 2009– αποτελούν το 0,14% των ανθρώπων της γης. Οι HNWI κατέχουν ένα σύνολο 39 τρις δολαρίων σε «επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία». Για να συγκρίνουμε αυτό το μέγεθος, για το 2009 το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανήλθε σε 14,6 τρις δολάρια. Το συνολικό ΑΕΠ των 9 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία) για το 2009 είναι μικρότερο από τα «επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία» των HNWI.
Κατά τη διάρκεια του 2009 και ενώ δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχασαν τις δουλειές τους, ο αριθμός των HNWI αυξήθηκε κατά 17,1% και ο πλούτος τους κατά 18,9%. Είχαν μία πραγματική «ανάκαμψη»...
Μόνο το 1% των HNWI είναι Ultra-HNWI, αλλά αυτή η ομάδα είναι σημαντική. Οι Ultra-HNWI κατέχουν μόνοι τους το 35,5% των 39 τρις δολαρίων που κατέχουν οι HNWI στο σύνολό τους. Και ανέκαμψαν περισσότερο το 2009 από τους απλούς HNWI.
Το όνομα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος το οποίο παράγει τα προαναφερθέντα αποτελέσματα είναι «καπιταλισμός»...
του RICK WOLFF 
monthlyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: