Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζητάει ο ΟΗΕ

Για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Μιζράτα
Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζήτησε η επικεφαλής των προγραμμάτων αρωγής του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, η οποία δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Μιζράτα, η μοναδική πόλη που διατηρούν υπό την εξουσία τους οι αντάρτες και η οποία πολιορκείται εδώ και δύο μήνες από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκεται σε δεινή θέση και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.
Η Εϊμος υποστηρίζει ότι αναστάτωση που προκαλείται τόσο από τις συγκρούσεις όσο και από τις ποινές που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη παραλύουν τη χώρα και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές σέβονται το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα, είπε ότι η χρήση βομβών διασποράς, θαλάσσιων και επίγειων ναρκών, καθώς και οι αεροπορικές επιδρομές δείχνει ψυχρή έλλειψη σεβασμού για τη ζωή των αμάχων, ενώ παράλληλα τόνισε την έλλειψη εμπορικών αγαθών, λόγω των συγκρούσεων.
«Εκτεταμένες ελλείψεις παραλύουν τη χώρα με τρόπους που θα επηρεάσουν βαρύτατα τον γενικό πληθυσμό κατά τους επόμενους μήνες κυρίως τους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους. Μόνο για ορισμένους μήνες ακόμη υπάρχουν τρόφιμα.», πρόσθεσε και επανέλαβε την αίτησή της για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, καθώς από τα 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα μισά της έχουν παρασχεθεί, ενώ θα χρειαστούν αρκετά περισσότερα.
Eνα πλοίο του Ερυθρού Σταυρού κατάφερε να αγκυροβολήσει επιτυχώς στο λιμάνι της Μιζράτα τη Δευτέρα, φέρνοντας ιατρικό εξοπλισμό, παιδικές τροφές και ανταλλακτικά για τα συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Κατά τους σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων 750.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ένα σκάφος το οποίο μετέφερε περίπου 600 μετανάστες βούλιαξε λίγο μετά την απομάκρυνσή του από το λιμάνι της Τρίπολης.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στο δυστύχημα όμως υπάρχουν αναφορές ατόμων που δηλώνουν ότι είδαν πτώματα, συντρίμμια του πλοίου, αλλά και κάποιους επιζώντες να κολυμπούν προς την ακτή.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε από όλα τα παραπλέοντα πλοία της Μεσογείου να είναι έτοιμα να παράσχουν βοήθεια στα συνήθως μη αξιόπλοα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες από τη Λιβύη στην Ευρώπη, μιας και μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τουλάχιστον τριών τέτοιων σκαφών.

Στο μεταξύ, η Τρίπολη αντηχεί από εκρήξεις φερόμενων νατοϊκών βομβαρδισμών, καθώς αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιδρομές με στόχο το συγκρότημα του Καντάφι και άλλα κυβερνητικά κτίρια.
tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: