Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΜΕ ΝΟΜΟ, ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ!

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΑΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ «ΧΑΡΙΣΜΑ» ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΩΛΗΣΗ!
ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ!
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σχεδιάζει να προσδώσει ισχύ νόμου στο ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που στοχεύει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα αυτό των ιδιωτικοποιήσεων πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να έρθει στη Βουλή έως τις 15 Μάη, μαζί με τα μέτρα ύψους 26 δις. που θα εφαρμοστούν από φέτος έως το 2015.
Ο κύριος λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει νομική ισχύ στο επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων είναι ο φόβος των αρμόδιων και συναρμόδιων υπουργών για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από πωλήσεις στρατηγικών κερδοφόρων επιχειρήσεων έναντι πινακίου φακής!
Δευτερευόντως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κύρωση δια νόμου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα υποβοηθήσει και στο ξεπέρασμα συνδικαλιστικών αντιδράσεων και την πιο εύκολη προσέγγιση των «επενδυτών», παρέχοντάς τους περισσότερη ασφάλεια.
Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί, επομένως, να ψηφίσει το πότε και το πώς θα γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις. Για παράδειγμα, το ότι φέτος θα πουληθεί ποσοστό έως 10% του ΟΤΕ ή ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει για το «Ελ. Βενιζέλος» ή ότι του χρόνου θα διατεθεί ποσοστό έως 17% της ΔΕΗ κλπ κλπ. Πράγματι, πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων αυτή την περίοδο με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στα τάρταρα, ισοδυναμεί, περίπου, με δωρεάν εκχώρησή τους!
Δεν θα ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ τα έσοδα που θα εισέπραττε σήμερα η κυβέρνηση εάν προχωρούσε στις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2012-2015.

Η καθίζηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία έχει απολέσει πάνω από 12 δισ. ευρώ από τις 18 Φεβρουαρίου (υψηλό Γενικού Δείκτη στις 1.715,13 μονάδες) μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου (1.427,49 μονάδες), έχει βυθίσει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων που ελέγχονται μετοχικά από το ελληνικό Δημόσιο.

Οι κεφαλαιοποιήσεις του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, που παραμένουν στην πρώτη πεντάδα των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και οι χρηματιστηριακές αξίες της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν διολισθήσει σημαντικά.

Υπολογίσαμε με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων τι ποσό θα μπορούσε σήμερα να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, εάν επιχειρούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για τον ΟΤΕ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, για το 10% που θα δοθεί στην Deutsche Telekom, προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 383,2 εκατ. ευρώ. Για τον ΟΠΑΠ, η πώληση ολόκληρου του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο θα έφερνε στα δημόσια ταμεία το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορούσε να αντληθεί από τις επτά εισηγμένες, δηλαδή κεφάλαια ύψους 1,58 δισ. ευρώ.
Στη ΔΕΗ η πώληση, σήμερα, του 17% της επιχείρησης θα απέδιδε κεφάλαια της τάξης των 443 εκατ. ευρώ. Στις περιπτώσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, υπολογίστηκε ότι, αν πωληθεί το 10% της καθεμιάς, θα απέφερε κεφάλαια της τάξης των 55 και 16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της ATE, η πώληση του 26% θα συνεπαγόταν έσοδα 112 εκατ. Για το Τ.Τ., αν πωλούνταν σήμερα το 34,04% θα εισπράττονταν 278 εκατ. Το τελικό αποτέλεσμα;

Το άθροισμα των κεφαλαίων και από τις επτά εισηγμένες θα ήταν 2,86 δισ. Ευρώ, ασήμαντο σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ που χρειάζεται η κυβέρνηση!

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην ολοκλήρωση τόσο των νέων μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμμα Σταθερότητας όσο και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Με την έλευση της τρόικας (στις 4 Μαΐου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και μεταξύ 9 και 11 Μαΐου οι επικεφαλής) θα οριστικοποιηθούν μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα όπου τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα είναι στην Αθήνα, το ΜΔΠΣ θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει το πράσινο φως.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο με τα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, αφού εκεί σίγουρα θα δεχτεί τα πυρά των βουλευτών από όλες τις παρατάξεις.

Παράλληλα, με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει σε επίπεδο υπουργών θα λύνεται επί τόπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, εκτός από τα παραπάνω, είναι και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει σαφές μήνυμα στις τράπεζες πως η παροχή ρευστότητας τελειώνει, είναι πλέον κρίσιμο για ολόκληρη την οικονομία να γίνουν κινήσεις από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους μόνες τους.

iskra.

Δεν υπάρχουν σχόλια: