Το ημερολόγιο θανάτου του δημόσιου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε χθες η Α. Διαμαντοπούλου.
Με εγκύκλιο που απέστειλε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ τους ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα σφαγής "των υφιστάμενων μονομελών ή συλλογικών οργάνων διοίκησής τους", όπως χαρακτηρίζονται πλέον τα εκλεγμένα δημοκρατικά όργανα των ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα, με άλλη εγκύκλιο, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δέχονται νέο πλήγμα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους. Η κυβέρνηση που κόπτεται για την εξεταστική των φοιτητών, κλείνει τα ιδρύματα επιβάλλοντας νέα μείωση στη χρηματοδότησή τους η οποία θα περικοπεί μέχρι και 70% σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εστάλη στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τις φοιτητικές λέσχες της χώρας, από τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Β. Κουλαϊδή, "οι προβλέψεις των εσόδων από κρατικές επιχορηγήσεις οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη των συνοπτικών προϋπολογισμών των ιδρυμάτων για το οικονομικό έτος 2012 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες" στη νέα περικοπή.
Στα ΤΕΙ δεν πέφτει απλώς μαχαίρι, αλλά χαντζάρα. Αυτό προμηνύει ότι ο πέλεκυς των συγχωνεύσεων θα πέσει με μεγαλύτερη αγριότητα στα τεχνολογικά ιδρύματα, αποκεφαλίζοντας όχι μόνο δεκάδες τμήματα αλλά και ολόκληρα ιδρύματα. Όπως ορίζει η εγκύκλιος Κουλαϊδή, οι εκτιμήσεις για το 2011 για επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών και δαπανών πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να κυμανθούν στο 85 % των αντίστοιχων επιχορηγήσεων. Οι εκτιμήσεις για τη σίτιση να ανέλθουν στο 72 % της αντίστοιχης επιχορήγησης. Τέλος, οι εκτιμήσεις για το 2012 να ανέλθουν στο 85 % των αντίστοιχων επιχορηγήσεων του 2011 για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες πληρωμής ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ για τη σίτιση να υπολογιστεί ποσό αντίστοιχο με την επιχορήγηση του 2011. Δηλαδή, τα ΤΕΙ θα αντιμετωπίσουν σε σχέση με το 2009 μείωση μέχρι και 80%.
Για τα Πανεπιστήμια: Οι εκτιμήσεις για το 2011 πρέπει να κυμανθούν στο 90 % των αντίστοιχων επιχορηγήσεων. Οι εκτιμήσεις για το 2012 για επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών και δαπανών σίτισης φοιτητών να ανέλθουν στο ύψος των αντίστοιχων επιχορηγήσεων του 2011. Οι δαπάνες μισθοδοσίας του έκτακτου διδακτικού προσωπικού πρέπει να υπολογιστούν με βάση τις κομμένες θέσεις που δόθηκαν στα ιδρύματα. Με βάση τα παραπάνω, η μείωση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια θα ξεπεράσει το 60% και σε αρκετά ιδρύματα θα είναι της τάξης του 70%.
Η νέα μείωση της χρηματοδότησης ισοδυναμεί με συμβόλαιο θανάτου για τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θεσμικά το τέλος του δημόσιου πανεπιστημίου έρχεται με την εφαρμογή του νέου νόμου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ πρέπει να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση του οργάνου που θα αναλάβει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι πρυτάνεις δεν θα δεχτούν να εκδώσουν αυτές τις Πράξεις. Αν τελικώς, αυτό επιβεβαιωθεί τα μέλη της επιτροπής εκλογών, θα οριστούν από την υπουργό. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα έχει συγκροτηθεί σε κάθε ίδρυμα το Συμβούλιο Διοίκησης. Με την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Η εφαρμογή του νόμου θα "τρέξει" ως εξής: μέχρι τις 31/7 θα έχει ανατραπεί η δομή των ιδρυμάτων: σύσταση νέων σχολών, κατάργηση των υφιστάμενων και μετατροπή των τμημάτων σε προγράμματα σπουδών. Μέχρι τις 31/8 θα έχουν διοριστεί οι κοσμήτορες, τα αφεντικά της κάθε σχολής. Την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν οι ημιδιορισμένοι πρυτάνεις και παύονται οι δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις Συγκλήτους. Από 1/9 συγκροτούνται οι νέες Σύγκλητοι στις οποίες μετέχουν ο ημιδιορισμένος πρύτανης και οι διορισμένοι κοσμήτορες. Μέχρι τότε θα έχουν καθοριστεί, μέσα από τους οργανισμούς των ιδρυμάτων, ρυθμίσεις για την ακριβή σύνθεση της Συγκλήτου και το ποια από τα μέλη της θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Παρά την αβάντα που κάνουν στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ και διάφορες πρωτοβουλίες άλλων "προθύμων", τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημίων μένουν σταθερά στις θέσεις τους για τον καταστροφικό χαρακτήρα αυτού του νόμου. «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θεωρεί ότι ο νέος νόμος, νομοθετώντας τον ελάχιστο παρανομαστή για τη διασφάλιση της επιγραφής «Πανεπιστήμιο», επιτρέπει την εξάπλωση μιας κολεγιακού τύπου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι βασικές ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός ακαδημαϊκού και ερευνητικού πανεπιστημίου είναι οι ακόλουθες:
Ακαδημαϊκή οργάνωση προσανατολισμένη σε παροχή προγραμμάτων σπουδών και όχι βασισμένη στη διάρθρωση της θεμελιώδους επιστημονικής γνώσης
Όργανα διοίκησης που δεν είναι συμμετοχικά και είναι προσανατολισμένα στις αναθέσεις του διδακτικού έργου και στη σχεδίαση προγραμμάτων σπουδών με κριτήρια όχι υποχρεωτικά ακαδημαϊκά.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τονίζεται στην απόφαση, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο ελάχιστο πλαίσιο που ορίζει o νέος νόμος. Η Σύγκλητος του ιδρύματος , προτρέπει τη διοίκηση και τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο, ακαδημαϊκό και ερευνητικό χαρακτήρα που έχει κατακτήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση για τον έλεγχο της συνταγματικότητας επί μέρους διατάξεων του νόμου 4009/2011 και των αδιεξόδων στα οποία μπορεί να οδηγήσουν.
Στο μεταξύ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνάντηση συντονισμού και κοινής δράσης των συλλόγων διδασκόντων. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση παίρνει ο σύλλογος διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση των πανεπιστημιακών στον νόμο, μετά την άρνηση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί με τις θέσεις τόσο των συνδικαλιστικών όσο και των ακαδημαϊκών οργάνων των ιδρυμάτων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ στο ιστορικό κτήριο Διοίκησης του Ιδρύματος, της οδού Πατησίων.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου