Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Αμάρτησα για το παιδί μου»

Ρένα Διακίδη
Ασπρόμαυρη μελό ταινία της δεκαετίας του ’50 μου θυμίζουν οι απολογητικές δηλώσεις που διάβασα στον Τύπο μέσα στο Σαββατοκύριακο, από βουλευτές που επιχειρούν να δικαιολογήσουν την  ψήφο  τους  στα εκτός λογικής  και άνευ δημοσιονομικού αποτελέσματος μέτρα που ανακοινώνει κάθε μέρα η κυβέρνηση.
Τελικά, «αμάρτησαν»  για το καλό της χώρας και με πολύ βαριά καρδιά! Δεν ξέρω ποιους πείθουν, αλλά έχω να ρωτήσω το εξής:
Αν όντως είναι τόσο επώδυνη αυτή η διαδικασία, γιατί επιμένετε να παίρνετε πάνω σας το τεράστιο – ομολογουμένως -  βάρος αυτής της πολιτικής ευθύνης; Οποία αλαζονεία και αμετροέπεια να θεωρείτε ότι μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τη χώρα. Δεν είναι κοινότυπο. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μοιραστείτε λοιπόν  την ευθύνη με τον  ελληνικό λαό. Τολμήστε να κάνετε εκλογές. Κι αν ο πρωθυπουργός δεν τις θέλει,  δεν έχετε παρά να τις προκαλέσετε. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για να … ξεκουραστείτε κι εσείς  από το βάρος της πολιτικής ευθύνης.
  ‘Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εκλογική νομιμοποίηση. Το πρόγραμμα που εφαρμόζει δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εξήγγειλε προεκλογικά....
  Από το «λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στην χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας  (ασχέτως αν δεν έχει κηρυχθεί επισήμως πτώχευση, σαν νομικός και μόνοι όρος και όχι ως πραγματική κατάσταση).  Επιπλέον, τα δημοσκοπικά ποσοστά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.  Ποιά κυβέρνηση έχει την αμετροέπεια να συνεχίσει να κυβερνά αγνοώντας συστηματικά  και εκβιάζοντας με διλλήματα και απειλές,  τη βούληση του ελληνικού λαού;

Αντί λοιπόν για τις μελό δηλώσεις για το τεράστιο δυσβάστακτο βάρος της πολιτικής ευθύνης για τα μέτρα που ψηφίζετε,  κύριοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, τολμήστε να μοιραστείτε την ευθύνη με τους πολίτες. Ζητείστε εκλογές ή προκαλέστε τις, δίνοντας διέξοδο στο αδιέξοδο, για να … ξαλαφρώσετε κι εσείς από τύψεις και διλλήματα.

Φυσικά, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι δεν θα το τολμήσετε, διότι πολύ απλά, στη δεδομένη συγκυρία, κάθε εκλογική πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής, με ένα λαό οργισμένο, στα όρια της ανοχής και της αντοχής του.  Για πολλούς από σας, το να προκαλέσεις εκλογές είναι σαν να παραδίδεις το βουλευτικό θώκο . Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Είναι το ελάχιστο οφειλόμενο προς τους πολίτες αυτής της χώρας, αυτού του τόπου. 
ΠΡΟΟΔΟΣ
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011
grafida. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: