Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και οι... πασοκογενείς

Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς
Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τη μη άμεση επιβολή εκλογών.
Φανερή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η βαθύτατη κρίση του πολιτικού συστήματος και, πριν απ’ όλα, του δικομματισμού. Στη Νέα Δημοκρατία προστίθενται προβλήματα, εκεί που νομίζει ότι τα λύνει. Μπορεί όλα να δείχνουν ότι η πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ο ΛΑΟΣ έχουν περιορισμένες προοπτικές απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες, αλλά ο........ Πάνος Καμμένος δημιουργεί καινούριο κόμμα, ενώ πολλοί σημαντικοί διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ δεν επιστρέφουν στο μαντρί. Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε άνοδο.
Όλ’ αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι η προοπτική ενσωμάτωσης στη ΝΔ δεξιών φιλομνημονιακών ψήφων είναι μικρότερης έκτασης από τις απώλειες αντιμνημονιακών ψήφων ανάμεσα σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Μάλιστα, αν αναβληθούν οι εκλογές, η κυβερνητική φθορά του Αντώνη Σαμαρά θα είναι επιταχυνόμενη, διότι συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση με περισσότερους υπουργούς απ’ ό,τι πρωτύτερα. Με υπουργούς –παραδείγματος χάρη Βορίδης–, δηλαδή, που διαχειρίζονται άμεσα την εφαρμογή των επιταγών των Μνημονίων. Επιπροσθέτως, η αριθμητική των εδρών είναι τέτοια που, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τη μη άμεση επιβολή εκλογών.

Μεγαλύτερες είναι οι ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ανακατατάξεις που προκλήθηκαν μέσα από τρία κύματα φυγής. Στο πρώτο κύμα ανήκουν όσοι εξαρχής αντιπάλεψαν την ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τρόικα και στα Μνημόνια. Οι δυνάμεις αυτές κάνουν σήμερα τις επιλογές τους με βάση τους αγώνες και τη στάση που κράτησαν τα δυόμισι τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή. Είναι οι πιο απομακρυσμένες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις και, ταυτόχρονα, οι πλέον ριζοσπαστικά ενωτικές.

Στο δεύτερο κύμα φυγής εντάσσονται όσοι έφυγαν μετά την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων και την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν δώσει σκληρές αντιμνημονιακές μάχες, ταλαντεύονται ανάμεσα στο να ακολουθήσουν τις δυνάμεις του πρώτου κύματος ή να διασφαλίσουν κάποιο πιο εύκολο «παρκάρισμα», έστω κι αν αυτή η προοπτική δεν έχει ουσιαστικές προοπτικές ως προς τη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Το τρίτο κύμα φυγής από το ΠΑΣΟΚ είναι όσων έχουν «αμαρτήσει» ποικιλότροπα. Εκείνων που υποστήριξαν ακόμα και με «αυταπάρνηση» όλα τα αντεθνικά και αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Που ψηφίσαν ακόμα και τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Με επιμονή υποστήριξαν το πρώτο Μνημόνιο, την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, τις παραβιάσεις του Συντάγματος και της κυριαρχίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέχρι το δεύτερο Μνημόνιο σπάνια διαφοροποιήθηκαν, κι αυτό σε επιμέρους ζητήματα και μόνο. Δικαιολόγησαν το νέο ραγιαδισμό, ενώ στήριξαν τις θεωρίες του μονόδρομου. Αυτές οι δυνάμεις έδειξαν ότι έφτασαν στα όριά τους με την κυρίαρχη πολιτική, αφού πρώτα έχασαν τις κυβερνητικές και κρατικές τους θέσεις, σε ένα βαθμό και τις προοπτικές τους μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι εξακολουθούν να δικαιολογούν την όλη αντιλαϊκή πολιτική μέχρι το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτό δεν το λέω ως κατηγορία, αλλά ως διαπίστωση.

Εκείνο που είναι πολιτικά και ηθικά «ενοχλητικό» είναι το γεγονός ότι οι του «τρίτου κύματος», που έχουν μέγιστη ευθύνη για τα χάλια της χώρας, επιθυμούν την υποταγή στα σχέδιά τους όλων όσοι με συνέπεια έφυγαν έγκαιρα από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ζητούν από τις αντιμνημονιακές τάσεις που εξακολουθούν να κινούνται εντός του ΠΑΣΟΚ. Δείχνουν, δηλαδή, πρόθεση ηγεμονισμού, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική στενομυαλιά και ανικανότητα που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο «ηγεμονισμός» αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα ότι ουσιαστικά δεν έμαθαν και δεν κατάλαβαν από τους αγώνες του λαού τα τελευταία χρόνια και πως δεν αντιμετωπίζουν με αυτοκριτική διάθεση τη συμβολή τους στην καταστροφή της πατρίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: