Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Δημήτρης Σακελλάρης: Νέα κυβερνώσα Αριστερά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΙΟΝΑΚΗ - ΑΥΓΗ
Την εκτίμησή του ότι η μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που είτε βρίσκεται απογοητευμένη είτε χωρίζεται σε μικρότερα πολιτικά σχήματα, «μπορούν, σε συνεργασία με την ευρύτερη Αριστερά, να αποτελέσουν τη 'μαγιά' εκείνη που θα οδηγήσει στο πολυπόθητο εγχείρημα της κυβερνώσας Αριστεράς» εκφράζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών Δημήτρης Σακελλάρης.
Ο 35χρονος Δ. Σακελλάρης, φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα, επιρρίπτει σφοδρές κατηγορίες στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι εφαρμόζοντας τη στρατηγική «του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού» οδήγησε την κοινωνία σε εξαθλίωση και σε βαθύτερη ύφεση, καθώς και στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι ωθεί πιο βαθιά σε αυτή την κρίση, χωρίς μάλιστα να έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Αναφορικά με το ζήτημα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., υποστηρίζει ότι «κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κυβερνητική διαχείριση παρά για την ανατροπή των εξοντωτικών για την κοινωνία πολιτικών» και σημειώνει ότι, αν το κόμμα «δεν περάσει στην αντίπερα όχθη των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης».

* Πόσο έχει αλλάξει η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια; Εκτιμάτε ότι οι γνωστές, τουλάχιστον έως σήμερα, υποψηφιότητες για τη διαδοχή μπορούν να αλλάξουν αυτή την τροπή για το κόμμα;
Η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές της δεκαετίας του '90! Τα δύο τελευταία χρόνια αλλοιώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το Κίνημα που από το 1974 και τη δεκαετία του 80 έφερε στο προσκήνιο τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, σε μεγάλο βαθμό κατέληξε κόμμα - κράτος αξιωματούχων, που, αγνοώντας τη μεγάλη κοινωνική του βάση, λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας ηγετικής στενής ομάδας σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των ιδρυτικών του διακηρύξεων αλλά και των συλλογικών του αποφάσεων.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές κερδίσαμε βασιζόμενοι σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αναπτυξιακών - αναδιανεμητικών πολιτικών, που έμεινε στο συρτάρι! Ο Παπανδρέου και συνολικά η κυβέρνηση όμως αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη στρατηγική του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού στο πλαίσιο της «σωτηρίας της χώρας», οδηγώντας την κοινωνία σε εξαθλίωση και σε βαθύτερη ύφεση. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι θέμα προσώπων μόνο. Αν δεν περάσει στην αντίπερα όχθη των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Πολιτική καλείται, λοιπόν, να αλλάξει.


* Στο κείμενο της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών υποστηρίζετε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβάλλουν έμμεσα τις κυβερνήσεις που θα στηρίξουν τον δρόμο της λιτότητας. Σε αυτή τη λογική ήταν και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές;
Ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί επιβάλλει πολιτικές και οι κυβερνήσεις των λαών υποτάσσονται σε αυτές. Το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και η δημοκρατία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο συρρικνώνονται. Η ίδια η Ε.Ε. έχει πάψει να λειτουργεί στο πλαίσιο της πολιτικής ισοτιμίας των χωρών-μελών. Η λογική των μονεταριστών πως η φτωχοποίηση αποτελεί μέσο ανάπτυξης οδηγεί σε καταστροφή την Ε.Ε. αλλά και το ίδιο το ευρώ.
Αν δεν αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο συσχετισμός δυνάμεων, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιο «φως». Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές οφείλουν να αντιταχθούν στις ντιρεκτίβες του γερμανο-γαλλικού άξονα και να προτάξουν την κοινωνική - αναπτυξιακή πλατφόρμα διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, και στις περισσότερες περιπτώσεις το πράττουν! Στο ΠΑΣΟΚ όμως κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κυβερνητική διαχείριση παρά για την ανατροπή των εξοντωτικών για την κοινωνία πολιτικών. Μάλλον δεν απευθύνονται στους σοσιαλιστές, ούτε καν στον ελληνικό λαό, αλλά σε άλλους!


* Θεωρείτε ότι λύσεις τύπου «Παπαδήμου», δηλαδή τεχνοκρατών που έχουν την έγκριση των Βρυξελλών, ωστόσο δεν υπόκεινται σε νομιμοποίηση από τους πολίτες, μπορούν να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο;
Από την πρώτη στιγμή μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ καταγγείλαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου ως αποτέλεσμα διεθνών και εσωτερικών εξωθεσμικών μεθοδεύσεων και μιας ανιστόρητης αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της ηγετικής ομάδας του Κινήματος. Αγνοήθηκε η εκλογική και κομματική βάση και παραβιάστηκαν οι καταστατικές διαδικασίες με σκοπό τις συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα και τις συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης, οι οποίες ακυρώνουν την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί κυβέρνηση υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων του παρασιτικού κεφαλαίου που όχι μόνο τα συμφέροντα του λαού αδυνατεί να υπερασπιστεί, αλλά αντίθετα ωθεί την Ελλάδα ακόμη βαθύτερα στην κρίση λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών της και των διαχειριστικών ανεπαρκειών της.


* Οι πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο εμφανίζουν σημαντική ενίσχυση βάσει των δημοσκοπήσεων. Πώς θα μπορούσε αυτή η δυναμική να μορφοποιηθεί σε μια ενιαία έκφραση και ποια είναι η γνώμη σας για μια τέτοια προοπτική;
Θεωρώ ότι στην κοινωνία οι προοδευτικές δυνάμεις πλειοψηφούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις δυνάμεις της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού. Η Αριστερά όμως για άλλη μια φορά είναι πολυδιασπασμένη και αντιφατική και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η συντηρητική μετάλλαξη του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη συρρίκνωσή του. Η μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που είτε βρίσκεται απογοητευμένη, μακριά από τις εξελίξεις, είτε χωρίζεται σε μικρότερα πολιτικά σχήματα, σε συνεργασία με την ευρύτερη Αριστερά μπορούν, όλοι μαζί, να αποτελέσουν τη «μαγιά» εκείνη που θα οδηγήσει στο πολυπόθητο εγχείρημα της κυβερνώσας Αριστεράς!
Πρέπει να ξεπεραστούν εγωισμοί και ηγεμονισμοί ώστε να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Ζούμε κρίσιμες στιγμές και, ως εκ τούτου, είτε θα ενώσουμε τις φωνές μας και θα συνθέσουμε τη διαφορετικότητά μας είτε θα μας ξεπεράσει η κοινωνία που αναζητά μια νέα προοδευτική και κοινωνική απάντηση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό!


* Οι πρόσφατες διαγραφές βουλευτών του κόμματος λόγω καταψήφισης του δεύτερου Μνημονίου φαίνεται να οδηγούν σε κινήσεις για ίδρυση πολιτικού φορέα αριστερά του ΠΑΣΟΚ με αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πεδίο δράσης για τέτοιου είδους κόμματα;
Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν κενά. Η ευρύτερη πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη πολυδιασπάται λόγω των πολιτικών που επέβαλε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο όνομα του Κινήματος, χωρίς τη συγκατάθεσή του όμως! Το ζητούμενο θεωρώ ότι δεν είναι η δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων, αλλά η συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφικής συμπαράταξης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε προοδευτική έξοδο από την κρίση!

* «Ή το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει ή δεν έχει λόγο ύπαρξης» κατέληγε η απόφαση του ΡΝΣ. Για εσάς και όσους θεωρείτε ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά εντός του ΠΑΣΟΚ ποιο πιστεύετε ότι είναι το νόημα της παραμονής σε ένα κόμμα που κατά κοινή ομολογία έχει αποκοπεί από την κοινωνία και έχει μετατραπεί σε ένα νεοφιλελεύθερο μόρφωμα;
Το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα απ' όλα ο κόσμος του, που ούτε από την κοινωνία έχει αποκοπεί ούτε νεοφιλελεύθερος έγινε! Η ηγετική του ομάδα έχει αποκοπεί από τις κοινωνικές ανάγκες και, ερήμην της κοινωνικής του βάσης, εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές!
Εδώ και δύο χρόνια, σε όλα τα επίπεδα των οργάνων του ΠΑΣΟΚ αλλά και δημόσια, προειδοποιούμε ότι η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη στρατηγική βαθαίνει την κρίση εις βάρος του λαού και υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ότι ο φαύλος κύκλος ύφεσης - λιτότητας - νέων δανειακών συμβάσεων το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει την παραγωγική, κοινωνική, πολιτική και εν τέλει δημοσιονομική κρίση. Αντιπροτείνουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις για την προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση.
Άμεσα θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού ομίλου με χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος με ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα αλλά και εναλλακτική στρατηγική για την προοδευτική έξοδο από την κρίση και απευθυνόμαστε στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή ανήκαν σε αυτόν, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, με έμφαση στη νέα γενιά. Το αν κάποιος διατηρεί ή όχι την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ αποτελεί για εμάς ψευδοδίλλημα, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, με κινηματικούς όρους, από κάτω προς τα επάνω!
Απευθύνουμε κάλεσμα στην ευρύτερη αριστερά για κοινή πολιτική πορεία για να ανατρέψουμε την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού! Μαζί μπορούμε!

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: