Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

«Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δε σκύψεις...»

του Δημήτρη Μυ
Μετά την... επιτυχή κατάληξη του PSI (που κούρεψε 100 δισ και ανέβασε το ελληνικό χρέος στο μισό τρισεκατομμύριο!), μετά τους πανηγυρικούς των ημερών από τους... διασώστες μας και τα παπαγαλάκια τους, μετά την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά απ όλα αυτά τα ευχάριστα τέλος πάντων, «έσκασαν» και οι «μυστικές» εκθέσεις του ΔΝΤ και τις τρόικας για να μας θυμίσουν μια σοφή κουβέντα ενός σπουδαίου Αμερικανού, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δε σκύψεις»...
Προφανώς, οι συντάκτες των «μυστικών εκθέσεων» της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) που έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters λίγες μόλις ώρες μετά τους εγχώριους πανηγυρισμούς για το PSI, έχουν διαπιστώσει ότι η (συγ)κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι απλώς σκυμμένη, είναι πεσμένη στα γόνατα.Άρα, είναι εύκολο να συνεχιστεί το καβαλίκεμα:
Νέα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014 θα πρέπει να προσδιορίσει η Ελλάδα αν θέλει να γίνει η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δισ. προβλέψεις για μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014 και για αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες.
περικοπές σε άμυνα και αυτοδιοίκηση
περικοπές με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες
Σύμφωνα με την έκθεση "η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται. Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη τρύπα για το 2013 και το 2014".

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους.
Κοιτώντας τα στοιχεία της έκθεσης της Τρόικας , αντιλαμβάνεται κανείς και σε γενικές γραμμές το μετεκλογικό σχέδιο. Διακρίνει, ωστόσο, και την αδυναμία του, καθώς προεξοφλεί ότι, εκτός από τις πολιτικές ηγεσίες των κυβερνώντων και λοιπών προθύμων, στα γόνατα στημένος για καβαλίκεμα είναι και ο ελληνικός λαός. Κάτι το οποίο, προς το παρόν δεν συνάγεται, τουλάχιστον από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε το Ποντίκι: Ο κόσμος, προσεγγίζει τις κάλπες, με άδειες τσέπες, αλλά όρθιος και αποφασισμένος να τιμωρήσει τους γονατισμένους.
topontiki.

Δεν υπάρχουν σχόλια: