Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Κατάργηση 60 δημόσιων οργανισμών - 3.000 υπάλληλοι στον αέρα

Διαβάστε ποιους οργανισμούς καταργεί η νέα κυβέρνηση και ποιο το μέλλον των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτούς. Τι μπορεί να φέρει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου
Στην πρώτη κίνηση για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα προχωρεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για την κατάργηση ή τη συγχώνευση 60 Οργανισμών, που πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει η τρόικα και οι εταίροι δανειστές μας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί επίσης, η συζήτηση για την τροποποίηση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη λίστα με 60 Οργανισμούς - φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Θα πρόκειται για την πρώτη κίνηση που θα κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης του κράτους και στόχο έχει να πείσει - όχι πλέον με φραστικές διαβεβαιώσεις, αλλά πρακτικά - ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Μόνο τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και η μείωση των συμβάσεων θα οδηγήσει σε σαφή μείωση των πόρων που χρειάζεται το Δημόσιο .
Στους φορείς αυτούς απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη και προβλέπει άμεσο λουκέτο με μια μόνο υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τι προτείνεται για το προσωπικό
Σε ότι αφορά στους εργαζομένους, μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι:
* Οι συμβασιούχοι ουσιαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς οι συμβάσεις μετά τη λήξη τους δεν θα ανανεώνονται καθώς προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις.
* Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μετατάσσονται σε άλλον οργανισμό του Δημοσίου. Η μετάταξη θα είναι υποχρεωτική. Ο υπάλληλος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα θέση. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται απόλυση.
* Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρόνο, λαμβάνοντας το 60% του μισθού και μετά θα απολύεται.
Στην περίπτωση της εφεδρείας, όμως υπάρχουν δύο προβλήματα.
Το ένα είναι η τρόικα που θεωρεί αποτυχημένο το μέτρο της εφεδρείας, ενώ το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους είναι πως στην περίπτωση που ενταχθούν στο καθεστώς ουσιαστικά δεν έχουν καμία ελπίδα επαναπρόσληψης, καθώς ούτε μετάταξη μπορεί να γίνει αφού και αυτή θα θεωρηθεί νέα πρόσληψη και υπόκειται στον κανόνα 1 προς 5.

Οι προς κατάργηση οργανισμοί
* Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Σύνθεση"
* Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας "Αθήνα"
* Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,
* Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
* Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων "Εδρα"
* Ομοσπονδία Άρσης Βαρών
* Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Αλθαία
* Αθλητικό Κέντρο Χανίων
* ΟΚΕ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
* Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ
* Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, "Συν-ειρμός"
* Ωδείο Αθηνών
* Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς
* Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
* ΙΑΣΙΣ
* Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών
* Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης
* Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
* Κέντρο Έρευνας Πρίθαλψης Σακκχαρώδη Διαβήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: