Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Νέο "κούρεμα" ετοιμάζουν στο εφάπαξ

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Εντός του καλοκαιριού αναμένονται νέες περικοπές, σύμφωνα με τον νόμο 4046/12.
Όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, εντός του καλοκαιριού πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στα εφάπαξ.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη, καθώς έξι από τα δέκα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, αντιμετωπίζουν μεγάλα ταμειακά ελλείμματα.
Πάντως αντί για περικοπές (στο εφάπαξ) διατυπώνονται προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων(ΤΠΔΥ) οι προτάσεις που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου προβλέπουν τα εξής:
1. Νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15%- 22%.
2. Η επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης.
3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.
Πάντως η αντίστροφη μέτρηση για το "κούρεμα" στην εφάπαξ αποζημίωση (ή στην αύξηση των αντίστοιχων εισφορών) του δημοσίου αλλά και των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ΔΕΚΟ έχει ήδη αρχίσει.
Οι διοικήσεις των Ταμείων έστειλαν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στοιχεία με την ''ακτινογραφία'' των καταβαλλόμενων παροχών.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται.
Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα ενιαία Ταμεία.
Πρόκειται για τα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία:

-Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
- Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
-Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
-Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
-Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
- Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
- Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:

- Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Στη μαύρη λίστα, που συντάχθηκε με γνώμονα την απόκλιση εισφορών και παροχών (και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών είναι μεγάλος), περιλαμβάνονται ταμεία τα οποία έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.

- Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%). Μεταξύ αυτών είναι το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: