Του Δημήτρη Μπεκιάρη
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μiα μεγάλη λαϊκή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών από το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια. Στην Κουμουνδούρου έχουν τεθεί ήδη δύο βασικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά στην άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η δεύτερη στην ανασυγκρότηση –αν όχι επανίδρυση– του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίναξη των ποσοστών του (στις 6 Μαΐου έλαβε 1.061.265 και στις 17 Ιουνίου 1.655.053 ψήφους) έχει καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ την πιο ισχυρή Αριστερή πολιτική δύναμη της Ευρώπης. Στην Κουμουνδούρου έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό και σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδίκησε την πρωτιά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, πρέπει να προσλάβει χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας, να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες, σε πολιτικό, προγραμματικό και επικοινωνιακό επίπεδο, και να ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Στην Κουμουνδούρου ήδη αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα και θέτουν ως βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο αντικειμενικό σκοπό τον μετασχηματισμό του κοινωνικού ρεύματος το οποίο εκφράστηκε με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες, της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, σε πολιτικό ρεύμα. Όπως αναφέρει στην «Α» πηγή της Κουμουνδούρου «Εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είναι ρευστή. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα υπό το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Η ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την πολύ σοβαρή προοπτική το κόμμα της Αριστεράς να κληθεί σύντομα να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.
Αξιωματική αντιπολίτευση
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την άνεση του χρόνου που απαιτείται ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, είτε σε πολιτικό είτε σε οργανωτικό επίπεδο. Οπωσδήποτε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το περιβάλλον θα ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, αλλά και να έχει ωριμάσει, το εγχείρημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης θα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και τη σφοδρή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως «νίκη της Αριστεράς». Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας χρήση των επιχειρημάτων «Δεν προδίδουμε την εντολή των ψηφοφόρων μας» και «Δεν συμφωνούμε με τη μνημονιακή στρατηγική των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση», αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις που δέχτηκε για συμμετοχή του σε σχήμα κυβέρνησης το οποίο θα προέκυπτε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζουν: «Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, πέρα από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ζητήθηκε από το δεύτερο κόμμα, εμμέσως πλην σαφώς, να μην ασκήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «Η δημοκρατία προβλέπει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση». Εκτός αυτών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο, η προπαγάνδα κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού δεν είχε προηγούμενο και θεωρούν ότι «Η εκστρατεία φόβου διαδραμάτισε τελικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος». Επίσης, εκτιμούν ότι οι επιθέσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, θα ενταθούν στο μέλλον και όσο η νέα κυβέρνηση θα έρχεται σε συνεχή αντιπαράθεση με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ ήδη εδώ και καιρό, και κυρίως όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, αποσυντίθεται και καταρρέει. Ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις εκλογές της 6ης Μαΐου όσο και σε εκείνες της 17ης Ιουνίου, προέρχεται από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί και το μέλλον του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού φορέα της μεταπολίτευσης είναι ζοφερό.
Αντίστοιχα, η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να διαδραματίζει τον ρόλο του συμπληρώματος σε μια μνημονιακή κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς να έχει τεθεί το ζήτημα της αναγκαιότητας της συμμετοχής της στο νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού οι έδρες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150. Ολες οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι η στρατηγική επιλογή της συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα συνοδευτεί από τεράστιο πολιτικό κόστος. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στην προσπάθεια που θα καταβάλει στο μέλλον ώστε να διασώσει την πολιτική της ύπαρξη, θα αντιπαρατεθεί σκληρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, έχει εμφανιστεί ανακόλουθος, αφού πριν από τις εκλογές δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πράττοντας εν τέλει το αντίθετο. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά ακολούθησε υποκριτική και ύποπτη στάση, αφού μετά την 6η Μαΐου είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «Στην αντιπαράθεση με εμάς, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα παίξουν το τελευταίο χαρτί της πολιτικής τους επιβίωσης».
Ανασυγκρότηση
Κατά τη διάρκεια και των δύο τελευταίων προεκλογικών περιόδων, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε ευρύτατα υπήρξε εκείνο του ελλείμματος συνοχής στην παρουσίαση και στη διατύπωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αιτιολογικό πλαίσιο αυτής της παθογένειας περιγράφηκε η συνύπαρξη των 12 συνιστωσών και του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, που συγκροτούν από κοινού τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σε όλες τις συσκέψεις των κορυφαίων στελεχών και στις συνεδριάσεις των οργάνων το ζήτημα που κυριαρχεί, εκτός από τις κατευθύνσεις της αντιπολιτευτικής «γραμμής», είναι κι εκείνο της συγκρότησης ενός ενιαίου, μεγάλου πολιτικού φορέα, ο οποίο θα υπερβεί τα στενά όρια μιας παράταξης της Αριστεράς και θα εκφράσει ευρύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τελικός στόχος είναι να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, στη λειτουργία του οποίου και στις αποφάσεις τον κεντρικό και πρώτο ρόλο θα έχει ο πρόεδρος και τα όργανα, που θα χαράσσουν την «κεντρική κομματική γραμμή». Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπήρξε απολύτως σαφής σχετικά με το ποιοι είναι οι οργανωτικοί προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ: «Να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ/EKM σε ένα πιο ενιαίο συνεκτικό σχήμα, με δημοκρατία και συμμετοχή, έτσι ώστε να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος που μας πλησίασε να μετάσχει σε αυτό το εγχείρημα και να υπερβούμε τη δομή των συνιστωσών».
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα το οποίο μέχρι τις εκλογές του 2009 πάλευε να εισέλθει στη βουλή έχει βρεθεί σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό της τάξης 26,89%, δημιουργεί εκ των πραγμάτων την ανάγκη της διαχείρισης αυτής της μεγάλης εκλογικής βάσης. Οι συνιστώσες δεν φαίνεται προς το παρόν να διαφωνούν με την προοπτική μετεξέλιξης σε οργανωμένο και ενιαίο πολιτικό φορέα, και ως εκ τούτου η ηρεμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι διασφαλισμένη. Μέσα στις επόμενες ημέρες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στην κεντρική εισήγησή της που θα αφορά στην οργανωτική ανασυγκρότηση. Ταυτόχρονα, θα καθοριστεί η διεξαγωγή συνεδρίου, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι αποφάσεις του οποίου θα αποτυπώσουν τη νέα οργανωτική δομή και την ενιαία πολιτική πλατφόρμα.
Σφοδρή κριτική στη νέα κυβέρνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η νέα κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε έχει σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρθηκε στον σαφή Δεξιό προσανατολισμό της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ περιέγραψε ότι η αντιπολιτευτική γραμμή του θα έχει ως πυρήνα την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας της κοινωνίας και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής «Η νέα τρικομματική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βαδίσει έξω από τον μνημονιακό δρόμο. Τόσο οι επιλογές των προσώπων στα υπουργεία όσο και οι διαφαινόμενες προγραμματικές συγκλίσεις των τριών κομμάτων δείχνουν μια κυβέρνηση με σαφές Δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπεράσπιση και την υλοποίηση των πιο ακραίων και αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από τον τραπεζικό χώρο είναι ενδεικτική των συμμαχιών που προτίθεται να οικοδομήσει η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας τον… “πετυχημένο” δρόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα σταθεί συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, για την έξοδο της Ελλάδας από τα καταστροφικά μνημόνια και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης».
axiaplus
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μiα μεγάλη λαϊκή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών από το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια. Στην Κουμουνδούρου έχουν τεθεί ήδη δύο βασικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά στην άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η δεύτερη στην ανασυγκρότηση –αν όχι επανίδρυση– του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίναξη των ποσοστών του (στις 6 Μαΐου έλαβε 1.061.265 και στις 17 Ιουνίου 1.655.053 ψήφους) έχει καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ την πιο ισχυρή Αριστερή πολιτική δύναμη της Ευρώπης. Στην Κουμουνδούρου έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό και σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδίκησε την πρωτιά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, πρέπει να προσλάβει χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας, να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες, σε πολιτικό, προγραμματικό και επικοινωνιακό επίπεδο, και να ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Στην Κουμουνδούρου ήδη αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα και θέτουν ως βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο αντικειμενικό σκοπό τον μετασχηματισμό του κοινωνικού ρεύματος το οποίο εκφράστηκε με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες, της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, σε πολιτικό ρεύμα. Όπως αναφέρει στην «Α» πηγή της Κουμουνδούρου «Εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είναι ρευστή. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα υπό το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Η ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την πολύ σοβαρή προοπτική το κόμμα της Αριστεράς να κληθεί σύντομα να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.
Αξιωματική αντιπολίτευση
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την άνεση του χρόνου που απαιτείται ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, είτε σε πολιτικό είτε σε οργανωτικό επίπεδο. Οπωσδήποτε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το περιβάλλον θα ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, αλλά και να έχει ωριμάσει, το εγχείρημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης θα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και τη σφοδρή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως «νίκη της Αριστεράς». Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας χρήση των επιχειρημάτων «Δεν προδίδουμε την εντολή των ψηφοφόρων μας» και «Δεν συμφωνούμε με τη μνημονιακή στρατηγική των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση», αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις που δέχτηκε για συμμετοχή του σε σχήμα κυβέρνησης το οποίο θα προέκυπτε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζουν: «Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, πέρα από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ζητήθηκε από το δεύτερο κόμμα, εμμέσως πλην σαφώς, να μην ασκήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «Η δημοκρατία προβλέπει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση». Εκτός αυτών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο, η προπαγάνδα κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού δεν είχε προηγούμενο και θεωρούν ότι «Η εκστρατεία φόβου διαδραμάτισε τελικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος». Επίσης, εκτιμούν ότι οι επιθέσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, θα ενταθούν στο μέλλον και όσο η νέα κυβέρνηση θα έρχεται σε συνεχή αντιπαράθεση με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ ήδη εδώ και καιρό, και κυρίως όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, αποσυντίθεται και καταρρέει. Ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις εκλογές της 6ης Μαΐου όσο και σε εκείνες της 17ης Ιουνίου, προέρχεται από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί και το μέλλον του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού φορέα της μεταπολίτευσης είναι ζοφερό.
Αντίστοιχα, η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να διαδραματίζει τον ρόλο του συμπληρώματος σε μια μνημονιακή κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς να έχει τεθεί το ζήτημα της αναγκαιότητας της συμμετοχής της στο νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού οι έδρες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150. Ολες οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι η στρατηγική επιλογή της συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα συνοδευτεί από τεράστιο πολιτικό κόστος. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στην προσπάθεια που θα καταβάλει στο μέλλον ώστε να διασώσει την πολιτική της ύπαρξη, θα αντιπαρατεθεί σκληρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, έχει εμφανιστεί ανακόλουθος, αφού πριν από τις εκλογές δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πράττοντας εν τέλει το αντίθετο. Επίσης, υπενθυμίζουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά ακολούθησε υποκριτική και ύποπτη στάση, αφού μετά την 6η Μαΐου είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «Στην αντιπαράθεση με εμάς, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα παίξουν το τελευταίο χαρτί της πολιτικής τους επιβίωσης».
Ανασυγκρότηση
Κατά τη διάρκεια και των δύο τελευταίων προεκλογικών περιόδων, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε ευρύτατα υπήρξε εκείνο του ελλείμματος συνοχής στην παρουσίαση και στη διατύπωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αιτιολογικό πλαίσιο αυτής της παθογένειας περιγράφηκε η συνύπαρξη των 12 συνιστωσών και του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, που συγκροτούν από κοινού τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σε όλες τις συσκέψεις των κορυφαίων στελεχών και στις συνεδριάσεις των οργάνων το ζήτημα που κυριαρχεί, εκτός από τις κατευθύνσεις της αντιπολιτευτικής «γραμμής», είναι κι εκείνο της συγκρότησης ενός ενιαίου, μεγάλου πολιτικού φορέα, ο οποίο θα υπερβεί τα στενά όρια μιας παράταξης της Αριστεράς και θα εκφράσει ευρύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τελικός στόχος είναι να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, στη λειτουργία του οποίου και στις αποφάσεις τον κεντρικό και πρώτο ρόλο θα έχει ο πρόεδρος και τα όργανα, που θα χαράσσουν την «κεντρική κομματική γραμμή». Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπήρξε απολύτως σαφής σχετικά με το ποιοι είναι οι οργανωτικοί προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ: «Να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ/EKM σε ένα πιο ενιαίο συνεκτικό σχήμα, με δημοκρατία και συμμετοχή, έτσι ώστε να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος που μας πλησίασε να μετάσχει σε αυτό το εγχείρημα και να υπερβούμε τη δομή των συνιστωσών».
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα το οποίο μέχρι τις εκλογές του 2009 πάλευε να εισέλθει στη βουλή έχει βρεθεί σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό της τάξης 26,89%, δημιουργεί εκ των πραγμάτων την ανάγκη της διαχείρισης αυτής της μεγάλης εκλογικής βάσης. Οι συνιστώσες δεν φαίνεται προς το παρόν να διαφωνούν με την προοπτική μετεξέλιξης σε οργανωμένο και ενιαίο πολιτικό φορέα, και ως εκ τούτου η ηρεμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι διασφαλισμένη. Μέσα στις επόμενες ημέρες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στην κεντρική εισήγησή της που θα αφορά στην οργανωτική ανασυγκρότηση. Ταυτόχρονα, θα καθοριστεί η διεξαγωγή συνεδρίου, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι αποφάσεις του οποίου θα αποτυπώσουν τη νέα οργανωτική δομή και την ενιαία πολιτική πλατφόρμα.
Σφοδρή κριτική στη νέα κυβέρνηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η νέα κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε έχει σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρθηκε στον σαφή Δεξιό προσανατολισμό της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ περιέγραψε ότι η αντιπολιτευτική γραμμή του θα έχει ως πυρήνα την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας της κοινωνίας και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής «Η νέα τρικομματική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βαδίσει έξω από τον μνημονιακό δρόμο. Τόσο οι επιλογές των προσώπων στα υπουργεία όσο και οι διαφαινόμενες προγραμματικές συγκλίσεις των τριών κομμάτων δείχνουν μια κυβέρνηση με σαφές Δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπεράσπιση και την υλοποίηση των πιο ακραίων και αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από τον τραπεζικό χώρο είναι ενδεικτική των συμμαχιών που προτίθεται να οικοδομήσει η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας τον… “πετυχημένο” δρόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα σταθεί συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, για την έξοδο της Ελλάδας από τα καταστροφικά μνημόνια και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης».
axiaplus
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου