Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με αργά βήματα βαδίζει ο Ευ. Βενιζέλος τον δρόμο της "ανασύστασης" του ΠΑΣΟΚ.

Του Νίκου Λιονάκη
Με αργά βήματα βαδίζει ο Ευ. Βενιζέλος τον δρόμο της "ανασύστασης" του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ελλοχεύει πάντα το ενδεχόμενο για "ανάφλεξη" των εσωκομματικών ζητημάτων του. Κάποια πρώτα δείγματα, ως προς τον προσανατολισμό του αναφορικά με την αναδιοργάνωση του κόμματος, αναμένεται να δώσει στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.
Στη συνεδρίαση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα το απόγευμα αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί το πρωί, τα μέλη της ΚΟ θα κληθούν να εκλέξουν το προεδρείο της, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει και το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδ. Λοβέρδος απέρριψε πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για τη θέση, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένης και της πρόσφατης σύγκρουσης που είχαν μεταξύ τους αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.
Η άρνηση του πρώην υπουργού, επιπλέον, ενδεχομένως να σχετίζεται και με τον ρόλο που ο ίδιος επιφυλάσσει για τον εαυτό του στη νέα περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να κρατάει στάση αναμονής και να πράττει αναλόγως των εξελίξεων, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει έχοντας δεσμευτεί από μια θεσμική κομματική θέση.


Όσον αφορά το Συνέδριο, που προοριζόταν για την 3η Σεπτέμβρη και το οποίο, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, θα είναι "περισσότερο από επανιδρυτικό", πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετατεθεί χρονικά κατά δύο μήνες, με το επιχείρημα ότι λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου δεν υπήρξε η δυνατότητα και το περιθώριο από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος να προχωρήσει με τις σχετικές προετοιμασίες.


Επιπλέον στην αυριανή συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για το επόμενο διάστημα. Η πρώτη από αυτές θα αφορά τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης και θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε δήλωση που έκανε στον κυριακάτικο Τύπο (εφ. "Έθνος") ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως προτεραιότητα την ανασύσταση της παράταξης -"ανταποκρινόμενος στο φρόνημα του εκλογικού σώματος"- και όχι την καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αιτιολογήσει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Θ. Πάγκαλος: Συνέδριο που θα ορίσει νέες ηγεσίες

Εν τω μεταξύ ο Θ. Πάγκαλος επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ("Αγγελιοφόρος της Κυριακής") ότι "πρέπει να συγκληθεί τακτικό συνέδριο που θα εκτιμήσει τις παγκόσμιες και εσωτερικές αλλαγές, τις ανάγκες της νέας εποχής και θα προωθήσει νέες κομματικές δομές, νέες ιδεολογίες και νέες ηγεσίες που θα ταυτίζονται με τις αυριανές προοπτικές"
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: