Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η "επαναδιαπραγμάτευση" κράτησε μία μέρα...

Επαναδιαπραγμάτευση ήταν και πάει...
Από το δόγμα της σταδιακής απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο η κυβέρνηση περνά στο δόγμα της... σταδιακής επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, καθώς ρίχνει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τους όρους της σύμβασης που θα θέσει προς τροποποίηση στους δανειστές της χώρας
Για την προθυμία του Μαξίμου να ρίξει νερό στο κρασί του προϊδέασε χθες, με ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις (Βήμα FM, Real FM), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, που ξεκαθάρισε ότι αρχικά τα μόνα θέματα που θα θέσει η κυβέρνηση προς επαναδιαπραγμάτευση θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και ίσως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, κυρίως στον χώρο της εστίασης.
Παράλληλα ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τα εργασιακά “σε δεύτερο ή τρίτο στάδιο”, καίτοι το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, έτσι όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, προβλέπει και την αποκατάσταση της μετενέργειας των συμβάσεων, αλλά και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων γενικά.

“Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας” είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Κεδίκογλου, που έθεσε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και το νεοφιλελεύθερο αίτημα για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων: “Όταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία” τόνισε.

Ζήσε μαύρε μου...

Ωστόσο, ερωτηθείς τι θα γίνει με τα εργασιακά θέματα, τις επιβληθείσες μειώσεις μισθών και τη μετενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι “αυτά τα θέματα θα τεθούν σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας” παραπέμποντας, ουσιαστικά, την υλοποίησή τους στις ελληνικές καλένδες. Εξάλλου, και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι “κόκκινες γραμμές” της τρόικας είναι αρκετές περισσότερες από την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία και, ως εκ τούτου, προεξοφλούν για τήρηση του Μνημονίου με μικρές αλλαγές στους όρους του -αλλαγές οι οποίες δεν αφορούν, πάντως, τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: