Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΡΕΝ, ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΧΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!
Τη Δευτέρα, έρχεται κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα, ενώ αποδεσμεύεται το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτές ήταν οι επισημάνσεις του που έκανε, χθες το βράδυ (21/6), στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Βέβαια, το ποσό αυτό δεν θα φτάσει ολόκληρο στο ελληνικό κράτος αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό του. Από το 1 δισ. ευρώ, τα 900 εκατ. προορίζονται για δοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο πλαίσιο συνεισφοράς της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο Γιούνκερ, το Eurogroup άκουσε με μεγάλη προσοχή τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση και εγγυήθηκε στους εταίρους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, "η κυβέρνηση θα καλέσει κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δούμε πού βρίσκεται το πρόγραμμα", ανέφερε, προσθέτοντας ότι, μετά, "θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή της τρόικας για συζητήσεις με την κυβέρνηση. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την επόμενη δόση", ..επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιταχυνθούν όλες οι εργασίες, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα υπογραφεί νέο μνημόνιο με την Ελλάδα.

"Είμαστε ευτυχείς που σχηματίστηκε κυβέρνηση με ευρεία στήριξη από τη Βουλή", δήλωσε από την πλευρά το αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που θα ξαναρχίσει η υλοποίηση των "μεταρρυθμίσεων".

Αναφορικά με την τρόικα, είπε ότι κλιμάκιό της θα πάει στην Αθήνα τη Δευτέρα, για να αξιολογήσει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Θα δούμε τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει», είπε, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να ξαναρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου "δημοσιονομικής προσαρμογής", ο Γιούνκερ απάντησε ότι δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο. Θα πάει η τρόικα στην Ελλάδα θα αξιολογήσει την κατάσταση, θα έχει συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές και μετά θα δούμε για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν έχει νόημα να δώσουμε από τώρα ενδείξεις για το τι θα γίνει, όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι οι εταίροι παρακολουθούν την κατάσταση και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η τρόικα δεν θα προετοιμάσει «αναθεώρηση» του μνημονίου, αλλά επικαιροποίησή του. Το κλιμάκιο -είπε- θα βρεθεί στην Ελλάδα κυρίως σε μία αποστολή συλλογής στοιχείων: «Τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει» και θα επιστρέψει τα αποτελέσματα στην ΕΚΤ την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Άλλωστε, πρόσθεσε η Κ. Λαγκάρντ, η τρόικα έχει να βρεθεί στην Ελλάδα από το Μάρτιο.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση, στην Ευρωζώνη, αναφερόμενη σε έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, διαπίστωσε «εντεινόμενες και οξείες πιέσεις» και κάλεσε την ΕΚΤ να ασκήσει «δημιουργική και επινοητική» νομισματική πολιτική.

«Αυτό μπορεί να περάσει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική. Εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ και έκανε επίσης λόγο για ανάγκη δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση του Eurogroup Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για «κλίμα ανακούφισης» στη συνεδρίαση για τον αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τον ταχύτατο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τη συζήτηση φάνηκε η επιθυμία να σταλεί ένα σαφέστατα θετικό μήνυμα στον ελληνικό λαό.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η τρόικα θα ζητήσει απτές εγγυήσεις από την νέα κυβέρνηση ασκώντας έντονες πιέσεις για συγκεκριμένες κινήσεις από την κυβέρνηση, που θα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου στους τομείς των διαρθρωτικών "μεταρρυθμίσεων" και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ζητούμενο και «αγκάθι», ταυτόχρονα, στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η πρόσθετη στήριξη που θα απαιτηθεί, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πρόσθετο χρόνο που θα αποφασιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ -ίσως πλησιάσει και τα 20 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό ζητούν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση, ώστε ορισμένες κυβερνήσεις να πάνε, στη συνέχεια, στα κοινοβούλιά τους, που είναι εχθρικά σε μια νέα στήριξη, και να πείσουν τους βουλευτές ότι τα πράγματα κινούνται πλέον στη σωστή κατεύθυνση.
iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια: