Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πώληση ΔΕΗ - Να πούμε και κάποιες αλήθειες...

Γράφει ο  Tasos Sideridis
1. Η ΔΕΗ σαν επιχείρηση διαθέτει στον Έλληνα καταναλωτή το πιο φθηνό προϊόν από όσα σε αναλογία πουλιούνται σήμερα στην Ελληνική επικράτεια. Το ρεύμα είναι και παραμένει κοινωνικό αγαθό εξ αιτίας των αγώνων των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.
Κανένας Έλληνας πολίτης δεν κατέβηκε στο πεζοδρόμιο για να φθηνύνει το Ρεύμα. Οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν και για εμάς ήταν οι εργαζόμενοι απεργοί της επιχείρησης. Αν δείτε μόνο το ποσό που πληρώνετε για το ρεύμα θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Απλά το ποσό του τιμολογίου της ΔΕΗ φαίνεται υπέρογκο εξ αιτίας όλων των λοιπών λογαριασμών που τις έχει επιβάλει το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει.

2. Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να κατεβάσει τους διακόπτες της ΔΕΗ και να κηρύξει μαύρα σκοτάδια. Αυτή είναι δουλειά της διοίκησης, που πολλές φορές λειτουργεί και προβοκατόρικα με εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για να σπεκουλάρει και να δυσφημήσει τον αγώνα τον εργαζόμενων.

3. Επίσης κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να μπει μπροστά σε ένα κίνημα και να το καθοδηγήσει αν δεν τον ακολουθούν οι μάζες των εργαζόμενων. Και ο Φωτόπουλος δυστυχώς για την ελίτ της αστικής παρασιτικής τάξης έχει πίσω του την ελίτ των πιο δίκαιων διεκδικήσεων.

4. Συνήθως αυτοί που κατηγορούνται και λασπώνονται από μια κυβέρνηση είναι όσοι αντιστέκονται στο φτηνιάρικο ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου δηλαδή τη δική μας περιουσία. Και οι κυβερνήσεις από τον Σημίτη και μετέπειτα ήθελαν όλες να βάλουν στο χέρι την περιουσία της ΔΕΗ. Γιατί ΔΕΗ δεν είναι μόνο το παραγόμενο ρεύμα αλλά και οι γαίες και τα ακίνητά της αλλά και η πολιτιστική της περιουσία.

5.Ένα μονοπωλιακό προϊόν όπως το ρεύμα που συγκαταλέγεται για τον Έλληνα καταναλωτή στις ανελαστικές δαπάνες, επιφέρει τεράστια κέρδη και ο ιδιώτης επενδυτής αυτό το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζει και το τεράστιο διαπραγματευτικό και εκβιαστικό χαρτί που έχει στα χέρια του, έναντι, του να κερδίσει οτιδήποτε ήθελε ζητήσει από την πολιτεία. Και τότε να δείτε τι σημαίνει κατέβασμα των διακοπτών.

6. Η ΔΕΗ και η κάθε επιχείρηση παραγωγής ενέργειας έχει και εθνικό και στρατηγικό χαρακτήρα. Ποιος επενδυτής και ιδιώτης ξένος ή ντόπιος θα προτάξει πάνω από το κέρδος, την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού στα πιο απομακρυσμένα και άγονης γραμμής νησιά του αρχιπελάγους μας.

7. Νομίζετε ότι μετά την πώληση της επιχείρησης ο ιδιώτης θα συνεχίσει να διατηρεί την ΔΕΗ με τη σημερινή της μορφή. Εγώ ένας άσχετος με το εμπόριο και το κέρδος διαθέτοντας όμως οικονομικές γνώσεις από ένα μικρό μπακαλικάκι της δεκαετίας του 60, το πρώτο πράγμα που θα έκανα μετά την αγορά οποιασδήποτε επιχείρησης και δη της ΔΕΗ θα ήταν η σαλαμοποίηση ή κατάτμηση της επιχείρησης και η πώληση ή ενοικίαση τμημάτων της για περισσότερο κέρδος και αλληλεξάρτηση της παραγωγής.

8. Θυμόσαστε επί εποχής Μητσοτάκη τον Παλαιοκρασσά που ενώ έκανε άπειρες προσπάθειες να πωλήσει τμήματα της ΔΕΗ πάντοτε αποτύγχανε. Ξέρετε γιατί ? Να σας πω λοιπόν. Γιατί οι αγοραστές ρεύματος θέλουν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν και τα υδάτινα αποθέματα μιας χώρας. Για αυτό σήμερα τα σαΐνια δεν πουλάνε μόνο τη ΔΕΗ αλλά και το ΝΕΡΟ. Η ενέργεια σε πρώτη φάση είναι ηλεκτρισμός και Νερό και σε δεύτερη φάση αέρας και ηλεκτρισμός ή ήλιος και ηλεκτρισμός. Να δείτε που αργότερα θα πωλούνται περιοχές που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αιολική δύναμη. Και πρώτες στο στόχαστρο θα είναι τα νησιά των Κυκλάδων. 

9. Για σκεφτείτε αγοράζοντας τη ΔΕΗ τι άλλο αγοράζει κάποιος. Αγοράζει όλες τις λιγνιτοπεριοχές και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Αγοράζει τους στρατηγικής σημασίας για το μέλλον αποταμιευτήρες. Ξέρετε ότι η Ελλάδα σε μια δεδομένη στιγμή στο μέλλον, μπορεί να μείνει χωρίς νερό. Και τούτο γιατί δεν θα υπάρχουν οι συλλέκτες νερού.

10. Πουθενά στον κόσμο δεν πωλείται η ενέργεια και το νερό. Και όπου έχει πωληθεί , έχει πωληθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και όχι πάνω από το 49% ή εκεί όπου το ποσοστό υπερβαίνει το 49% το κράτος έχει βάλει ασφαλιστικές δικλείδες συνδιαχείρισης και συναποφασιστικότητας και πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: