Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

NY Times: Έρχεται επανάσταση στην Ελλάδα

Τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής για την ελληνική κοινωνία, προειδοποιούν οι New York Times.
«Δεν θα μπορέσουν να πάρουν άλλα χρήματα από εμάς. Θυμηθείτε τα λόγια μου. Στους επόμενους μήνες θα υπάρξει επανάσταση και αυτή η κυβέρνηση θα πέσει», δηλώνει στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα η Αναστασία Καστανιώτου, μητέρα τριών παιδιών.
Τα σχέδια της ΕΚΤ για τη σωτηρία του ευρώ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, που ήδη βρίσκεται στην «εντατική», γράφουν οι New York Times.
Και μπορεί η εφημερίδα να υποβαθμίζει τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όμως, τονίζει ότι η χώρα ξεμένει και πάλι από ρευστό. Το εάν θα λάβει την επόμενη δόση που θα αποτρέψει μια χρεοκοπία, θα εξαρτηθεί από την ετυμηγορία της τρόικας.
«Και όμως, ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση καθώς επιχειρεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας από την αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού του.
Οι δύο εταίροι του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο μετριοπαθής επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, έχουν ενδοιασμούς για τις προτεινόμενες, πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπό το φόβο της κοινωνικής αναταραχής», εξηγεί το δημοσίευμα.
Και προσθέτει ότι οι ανησυχίες τους δεν είναι αβάσιμες. «Ακόμα και εάν η κυβέρνηση μπορέσει να κρατηθεί ενωμένη, αυτή η κοινωνική αναταραχή φαντάζει ολοένα και πιο αναπόφευκτη. Έπειτα από 2,5 χρόνια περικοπών, με τη βαθιά ύφεση να διανύει τον πέμπτο χρόνο της και την ανεργία να ξεπερνά το 23%, πολλοί Έλληνες εξοργίζονται μπροστά στην προοπτική νέων περικοπών».
«Ο κόσμος απέφυγε να κατέβει σε διαμαρτυρίες κατά την περίοδο των εκλογών. Όμως, τώρα που ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να επιβάλει περισσότερες περικοπές στο μέσο εργαζόμενο –και όχι στους ολιγάρχες ή στους εύπορους Έλληνες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έκρυψαν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες- πολύς κόσμος λέει τις τελευταίες ημέρες ότι θα κατέβει στους δρόμους, εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας», συνεχίζει το δημοσίευμα.
axiaplus 

Δεν υπάρχουν σχόλια: