Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πιέσεις για περικοπή των αποζημιώσεων και μειώσεις μισθών

Στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως στρέφεται πλέον η τρόικα, καθώς οι επικεφαλής της φέρεται να ασκούν πιέσεις για νέα μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω μειώσεις μισθών.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε πως«οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η τρόικα πιέζει για μειώσεις, στο ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο της προειδοποίησης με τον περιορισμό των χρονικών ορίων που θεσπίστηκαν με νόμο πριν από δύο χρόνια, με τον οποίο επήλθε σημαντική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει μόνο τη μισή αποζημίωση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες ζητούν μείωση κατά 30% του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, ή εναλλακτικά μείωση του χρόνου προειδοποίησης και μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% με τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση).

Ένα άλλο θέμα που έθεσε η τρόικα είναι η κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση φέρεται να αντιπροτείνει πλαφόν ανώτερης αύξησης με βάση τις τριετίες στο 5%.

Επίσης, ζητείται αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο) και αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τους τεχνοκράτες ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι γνωστή. Όπως σημείωσε, «δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα».

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός έδειχνε να συμφωνεί με την τρόικα. «Είναι αλήθεια ότι το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας είναι πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο», είχε αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: