Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οργή στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Στουρνάρα-

Β.Π. "Από το αυτί και στον δάσκαλο"!!
Δεν συμφωνήσαμε σε επιμήκυνση!
Αμηχανία και εκνευρισμό προκάλεσε στο Βερολίνο η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι «κλείδωσε» το θέμα της επιμήκυνσης, με τους Γερμανούς αξιωματούχους να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
«Είναι εικασία, που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ με πιο έντονη διατύπωση ο υφυπουργός οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ έκανε λόγο για «χρησμό καφετζούς» προσθέτοντας ότι η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της Τρόικα και σε τίποτα άλλο.
Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Γιόργκ Άσμουσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα» αξιόπιστες πηγές στο Βερολίνο εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενώ σημείωναν πως το non paper που απέστειλε ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών Τόμας Στέφεν στις 20 Οκτωβρίου στην ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν μονομερής πράξη του Βερολίνου αλλά αντανακλά το περιεχόμενο μια γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας.

Το Βερολίνο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι κρίσιμο ρόλο για την εκταμίευση της δόσης θα παίξει η έκθεση της Τρόικα. Αν η έκθεση δείχνει ότι σημειώνεται η επιδιωκόμενη πρόοδος στην ελληνική οικονομία, τότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Άν όμως η Τρόικα ζητήσει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος τότε θα πρέπει να αποφανθεί η Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ κάτι που αποτελεί χρονοβόα διαδικασία.

«Τυχόν υπέρμετρη καθυστέρηση πάντως θα έθετε υπό αίρεση την επικύρωση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου και τη συνακόλουθη παροχή της δανειακής δόσης των 31,6 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει η πηγή συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο εκτιμά πως η Αθήνα «αντέχει» και το Δεκέμβριο χωρίς την εκταμίευση της δανειακής δόσης.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: