Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

"Λάθη" κι εγκλήματα...

Δεν ξέρουμε αν ο Τόμσεν πληρώνεται για τις υπηρεσίες του ως κορυφαίος τεχνοκράτης του ΔΝΤ ή για το υποκριτικό του ταλέντο, πάντως το δεύτερο φαίνεται να είναι εκ των ων ουκ άνευ, για τη διεκπεραίωση του όλου εγχειρήματος «διάσωσης» κι «εξυγίανσης».
Αν πιστέψουμε λοιπόν το ρεπορτάζ του Βήματος σύμφωνα, με το οποίο ο Τόμσεν έκανε την αυτοκριτική του στο πλαίσιο κλειστής πρες κόνφερανς – το λες και περφόρμανς – στο Χίλτον για το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε αποκλειστικά στην περικοπή μισθών και συντάξεων.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ επενδύεται και με την απαραίτητη ατμόσφαιρα του αισθήματος κούρασης και θλίψης που απέπνεε ο τεχνοκράτης σε αυτή την ενημέρωση αποκλειστικά των ξένων ΜΜΕ.
Αν προετοιμάζει μια έξοδο του ΔΝΤ ή του ίδιου του Τόμσεν αδιάφορο, το θέμα είναι ότι
- αποτελεί υπέρτατη κοροϊδία η παραδοχή λάθους χωρίς συνέπειες γι αυτόν που την κάνει, σε συνάρτηση κιόλας με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την κατάσταση μιας ολόκληρης χώρας
-είναι υποκριτική από τη στιγμή που βοά η υφήλιος εδώ και δυο χρόνια ότι η λογική του προγράμματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει- για την περίπτωση που το πραγματικό επιδιωκόμενο είναι οι επίσημα διακηρυγμένοι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της απομείωσης του χρέους, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Από τη στιγμή που τόσοι και τόσοι, «τα λέγανε» τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά το πρόγραμμα συνέχιζε με μεγαλύτερη βία, δύο είναι τα τινά: είτε οι τροϊκανοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, είτε δεν κάνουν τη δουλειά την οποία υποτίθεται ότι κάνουν, (δηλαδή συμμάζεμα), αλλά μάλλον το αντίθετο (καταλήστευση), κάτι που για τον περισσότερο κόσμο είναι πλέον δεδομένο. Κοινός ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…
-η εν λόγω απολογία, όπως περιγράφεται, κουμπώνει με την κυρίαρχη λογική που θέλει τη συνέχιση του προγράμματος αλλά ζητά να πέσει πλέον το βάρος στις «μεταρρυθμίσεις» και τις ιδιωτικοποιήσεις, εκεί που θεωρείται ότι είναι το ψαχνό της όλης λεηλασίας του κράτους, αφού σε πρώτη φάση έχει δρομολογηθεί η πλήρης μετατροπή των εργαζόμενων σε δουλοπάροικους και της χώρας σε ... "κυρίαρχη" ΕΟΖ.
-κι επιπλέον, το «κάναμε λάθος» έρχεται σε μια στιγμή που ετοιμάζεται μια απο τα ίδια, δηλαδή η επιβολή βαρών (ή μήπως αλυσίδων) μέσα από νέες περικοπές και την πλήρης ισοπέδωση του εργασιακού και η επιστροφή του στα πρότυπα της … φεουδαρχίας.
Προφανώς, δε μιλάμε για «λάθος», αλλά για συνειδητό έγκλημα…
Mαρικάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: