Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Και νέα μέτρα το 2013 προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Και νέα μέτρα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών, προτού καν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλήφθηκε "στο παρά πέντε" η υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ενός "μίνι πόθεν έσχες" και συγκεκριμένα όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους καταθέσεων, κέρδη από μετοχές, τυχερά παιχνίδια και γενικότερα όσων εσόδων φορολογούνται αυτοτελώς.
Σε συνέντευξή του στον Real FΜ, ο Γ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μέσα στο 2013 (πληροφορίες αναφέρουν πως η προβολή των εσόδων δείχνει υστερήσεις που θα οδηγήσουν σε μέτρα έως το τέλος της Άνοιξης), παρότι είναι ακόμη σχετικά πρόσφατες οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά περί του αντιθέτου και πως το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ολίγων εβδομάδων στη Βουλή θα ήταν το...
“τελευταίο πακέτο μέτρων”.
Στη διάρκεια της συνέντευξής τους, ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά είπε ότι νέα μέτρα θα υπάρξουν, αλλά υπάρχει συμμετρική πρόβλεψη: "Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω από το 'δεν θα πάμε καλά'. Υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική. Αν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια κι αυτό το 'δεν πάμε καλά' δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά οφείλεται σε δική μας αβελτηρία, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν όμως πάμε καλύτερα από ό,τι λέει το πρόγραμμα ότι θα πάμε, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά τα οποία προβλέπει το πρόγραμμα”.
Στη συνέχεια της παραπάνω δήλωσής του ο υπουργός διευκρίνισε: «...Δεν σημαίνει ότι αν δεν πάει κάτι καλά πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις μισθούς και συντάξεις. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν εν μέρει και τον χαρακτήρα σπατάλης... Έχουμε κόψει στο μέγιστο δυνατό αυτό που λέμε λειτουργικές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου. Θα δούμε αν κάτι δεν πάει καλά… Θέλετε να κόψουμε και άλλο δαπάνες άμυνας; Τις έχουμε κόψει αρκετά. Προσπαθούμε να μην τις κόψουμε άλλο. Αν όμως κάτι δεν πάει καλά, ίσως οι αμυντικές δαπάνες να είναι, θα έλεγα, ένας πρώτος στόχος. Αυτό όμως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, έχουμε όμως προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε ότι θα πάμε καλά”.
Στο μεταξύ, ενώ κατατίθεται την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά προτάσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης, όπως είναι τα ενοίκια και το αν θα φορολογηθούν σε ενιαία κλίμακα, το αν ο υψηλότερος συντελεστής φυσικών προσώπων θα είναι 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, όπως και αν ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων θα είναι 15% ή 17,5%.
Χθες συμφωνήθηκε πως όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν έναρξη εργασιών για τα πρώτα τρία έτη άσκησης του επαγγέλματος θα έχουν έκπτωση 50% στον φορολογικό συντελεστή για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Επίσης, οι φορολογούμενοι που τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με τους εργοδότες τους δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί. Ακόμη απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που έχουν έναν εργοδότη, ενώ το τέλος επιτηδεύματος για τα φετινά εισοδήματα (οικονομικό έτος 2013) θα πληρωθεί κανονικά από όλους τους επαγγελματίες.
Επίσης, αυξάνεται από τα 300 στα 600 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος για κάθε υποκατάστημα των επιχειρήσεων και από τα 450 στα 500 ευρώ το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδίαπό το τέταρτο και τα επόμενα.
Εξάλλου την καταγραφή στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους καταθέσεων, κέρδη από μετοχές, τυχερά παιχνίδια και γενικότερα όλων όσοι φορολογούνται αυτοτελώς αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό «πόθεν έσχες» για εισοδήματα που προέρχονται από διάφορες πηγές και μέχρι σήμερα δεν δηλώνονταν στη φορολογική δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: