Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα ιστορίας στη ΝΔ: Ποιοι ήταν οι δωσίλογοι και οι κουκουλοφόροι της Κατοχής

“Εκεί στο κόμμα του Σαμαρά δεν ανοίγουν κανέναν βιβλίο; Ή μήπως θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν της παράταξης (το οποίο εδώ που τα λέμε έχει φοβερές ομοιότητες με το παρόν);”
Του Άγγελου Μανταδάκη 
Επειδή στην ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται ότι επικρατούν οι ανιστόρητοι, με αφορμή την εμπρηστική ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης κατά της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παραθέτω ορισμένα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία που ελπίζω να βοηθήσουν τον κ. Κεδίκογλου (ή όποιον άλλον εμπλέκεται).
Δωσίλογοι της Κατοχής: Έχουν γραφτεί τόμοι για το φαινόμενο του δωσιλογισμού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής. Και η Ιστορία έχει καταγράψει την πολιτική προέλευση και το παρελθόν των δωσιλόγων. Ήταν η αντιδραστική και αντικομμουνιστική Δεξιά. Ήταν η κυβέρνηση του Γεώργιου Τσολάκογλου ο οποίος είχε πολεμήσει και στην εκστρατεία της Ουκρανίας κατά των μπολσεβίκων! Σημαδιακή φιγούρα, ο διορισμένος από τον Τσολάκογλου νομάρχης Κοζάνης Νικ. Θέμελης, που σε προκήρυξή του προς τον λαό της περιοχής του ανέφερε το περίφημο: «Πας πολεμών τους Γερμανούς δεν είναι Έλλην». Ο...
πατριώτης αυτός τιμήθηκε μεταπολεμικά για την «εθνική» του προσφορά: έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 1955! Αλλά και ο διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Εύβοια, Χ. Γερακίνης, που σε ανακοινωθέν του μετά από κάποια μάχη με τους αντάρτες έκανε απολογισμό απωλειών: «Εκ των ημετέρων δυνάμεων απώλειες εις Γερμανός βαρέως τραυματίας».Για να μην ξεχάσουμε τον ηγέτη της Δεξιάς και μετέπειτα της «φωτισμένης Δεξιάς» Π. Κανελλόπουλο, που υποδεχόμενος τον Αμερικανό στρατηγό Τζ. Βαν Φλιτ το 1949 ανεφώνησε: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!» παρουσιάζοντας τις μονάδες του ελληνικού στρατού.
Κουκουλοφόροι της Κατοχής: Καταδότες Ελλήνων πατριωτών, αγωνιστών της Αντίστασης στις γερμανικές αρχές Κατοχής. Προέρχονταν επίσης από ό,τι χειρότερο είχε να επιδείξει η Δεξιά στον τόπο μας. Οι Γερμανοί κατακτητές, αφού τους χρησιμοποιούσαν, συνήθως τους εκτελούσαν.
Πέμπτη Φάλαγγα: Στην πολιορκία της Μαδρίτης από τα στρατεύματα του Φράνκο, οι υπερασπιστές της πόλης είχαν να αντιμετωπίσουν τις τέσσερις φάλαγγες του φρανκικού στρατού, αλλά και μια δύναμη φρανκιστών μέσα στην πόλη. Η τελευταία πίεζε από μέσα με διάφορους τρόπους τη δημοκρατική κυβέρνηση, ώστε να την αποδυναμώσει και να γίνει πιο εύκολο το έργο των φασιστών. Έτσι προήλθε και η ονομασία Πέμπτη Φάλαγγα.
Κι ένα τελευταίο άσχετο: Η συνισταμένη και από άποψη γλωσσική και σαν έννοια της φυσικής είναι εκ των πραγμάτων κοινή. Δεν υπάρχει «μη κοινή συνισταμένη». Άρα η φράση «κοινή συνισταμένη» που χρησιμοποιούν στην Ν.Δ. και αρκετές φορές και ο κ. Σαμαράς, δείχνει γλωσσική άγνοια.

* Οι όροι «δωσίλογοι», «κουκουλοφόροι της Κατοχής», «Πέμπτη Φάλαγγα» και η «κοινή συνισταμένη» χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω ανακοίνωση της Ν.Δ.
left.gr
via periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: