Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Έτοιμη να σκάσει η φούσκα της δόσης

Στην άκρη του γκρεμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η τρικομματική κυβέρνηση μετά και την απόφαση - κόλαφο του Eurogroup, όπου ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα για τη χώρα και την πραγματική οικονομία. 
Η αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τη γερμανική πλευρά κυριάρχησε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες και το αποτέλεσμα ήταν να μπουν και άλλοι όροι και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μας δώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απόφαση, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι κυβερνητικοί του εταίροι μοιάζουν παραζαλισμένοι από το κακό που τους βρήκε. Και αυτό γιατί είχαν επενδύσει πολλά στη φούσκα της δόσης, η οποία όμως είναι έτοιμη να σκάσει κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Έτσι αρκέστηκαν στη διαπίστωση ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να βρεθεί πια εκτός ευρώ...
Με έντονο όμως το αίσθημα της αυτοσυντήρησης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν χθες κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου να περάσουν στην αντεπίθεση προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες είναι σημαντικό και τα οφέλη του θα τα δούμε σύντομα.
Φρένο…
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πιο συγκρατημένος ήταν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – είχε δώσει εντολή να μην επιχαίρουν τα κυβερνητικά στελέχη για τα 44 δισεκατομμύρια της δόσης, γιατί έτσι θα ανέβαζαν τις προσδοκίες των πολιτών, ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο.
Οι κυβερνητικοί του εταίροι ωστόσο – οι οποίοι έχουν πάρει το ρίσκο της στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά και άρα των μέτρων που παίρνει αυτή – του επισήμαναν ότι θα πρέπει να επικοινωνήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν την απόφαση του Eurogroup καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, αφού έτσι και αλλιώς δεν έχουν τίποτε άλλο στα χέρια τους. Με δεδομένο δε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθεί στη Βουλή το επώδυνο και άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, οι κινήσεις τους θα έπρεπε να ήταν άμεσες και σταθερές.
Έτσι αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως, λέγοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει, η χώρα έχει σταθεί όρθια», ο δε Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε την απόφαση ως «εξαιρετική εξέλιξη».
Στη σύσκεψη ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε όλα τα σημεία του κειμένου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αστερίσκους που αναμένεται να απασχολήσουν τους κυβερνητικούς εταίρους το επόμενο διάστημα, αλλά δεν είχε απαντήσεις για το πώς θα υπάρξει η περιβόητη ανάπτυξη για την οποία μιλά ο πρωθυπουργός όλο το τελευταίο διάστημα.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν, τα χρήματα είναι συγκεκριμένα για τις τράπεζες και τους τόκους και η πραγματική ανεργία έχει φτάσει στο 33%. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να εμφανίζεται εγκλωβισμένος στην αναποτελεσματικότητα του νέου πακέτου, το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανάπτυξη, ενώ και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η ύφεση και η κατρακύλα της χώρας.
Τα πολυδιαφημιζόμενα ταξίδια που έχει εξαγγείλει για το Κατάρ, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρει επενδυτές ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αποδώσουν από τη μια μέρα στην άλλη, αφού η ρευστή οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν γεννά εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που είχαν πάντως να συζητήσουν οι τρεις αρχηγοί ήταν και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό, αλλά και το θέμα της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να δώσει κάποιες απαντήσεις, δεν θέλει επ’ ουδενί όμως να μπει σε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι τα τρωτά σημεία της συμφωνίας είναι πολλά.
Αλλά και στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι αυτό το θέμα θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άρα τη συνοχή της κυβέρνησης. Έτσι έχει αποφασίσει – από τη στιγμή που έχει δεσμευθεί στη διερεύνηση του θέματος – να ζητήσει μόνη της η Ν.Δ. τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία όμως θα συνέλθει όταν τα πράγματα… θα έχουν ηρεμήσει και η χώρα θα έχει αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δηλαδή ζήσε Μαύρε μου…
Το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης δεν συζητήθηκε αναλυτικά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παρά μόνο ως τίτλος. «Δώστε μου τα ονόματα των ανθρώπων που θέλετε να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση» είπε ο Αντ. Σαμαράς στους δυο εταίρους του, αφού οι πληροφορίες λένε ότι το πρώτο διάστημα του Δεκεμβρίου θα γίνει ο ανασχηματισμός.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ένα πράγμα προς τους συνομιλητές του. Ότι θέλει πολιτικά στελέχη μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να ελέγχονται από τα κόμματά τους και τα οποία θα είναι πρόθυμα να εξυπηρετήσουν τα μνημόνια μέχρι κεραίας. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν και τεχνοκράτες, φίλοι του Αντ. Σαμαρά, αφού οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το πείραμα Στουρνάρα πέτυχε.
Για λόγους αβροφροσύνης, πάντως, ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι θα έπρεπε να αποχαιρετήσει κάποιους από τους υπουργούς της κυβέρνησής του που δεν θα τους ξανάβλεπε.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζήτησε από τους υπουργούς του περισσότερη δουλειά με τη φράση «και τώρα τρέχουμε» αλλά και πιστή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: