Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

H Κύπρος στο Μνημόνιο και οι μνημονιακοί

Tου Νίκου Κοτζιά
Η Κύπρος εντάχθηκε σε Μνημόνιο και ουσιαστικά επανέρχεται σε σχέσεις άμεσης εξάρτησης από ευρωπαϊκά κέντρα. Αυτή τη φορά εν είναι το ΗΒ, αλλά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και το Βερολίνο. Στόχος τους είναι ο έλεγχος του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου και η προώθηση γεωπολιτικών εκβιασμών σε βάρος της. Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη βρίσκονται πρωτίστως στην ακολουθούμενη στην Ελλάδα πολιτική. Πολιτική που είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ως κατόχου ελληνικών ομολόγων. Σοβαρές ευθύνες έχει, επίσης, η κυβέρνηση της Κύπρου εξαιτίας του ελλιπή ελέγχου επί του τραπεζικού συστήματος, καθώς και θεμελιακές αστοχίες στην πολιτική της, οι οποίες οδήγησαν στη γνωστή «έκρηξη» με σοβαρές συνέπειες στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα της Μεγαλονήσου.
Στην Ελλάδα το Κόμμα του Μνημονίου πανηγυρίζει για την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο. Θεωρεί ότι αυτή αποτελεί απόδειξη του παντού και πάντα στην κρίση μνημονιακού μονόδρομου. Καμώνονται ως να ξεχνούν ότι η Κύπρος πληρώνει σήμερα τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησε η Αθήνα.... Ότι το κυπριακό χρέος ήταν στα τρία μικρότερα της Ευρωζώνης. Ακόμα αποσιωπούν το γεγονός ότι το μνημόνιο της Κύπρου είναι καλύτερο από το δικό τους και ότι η ηγεσία της Κύπρου το υπέγραψε χωρίς να πανηγυρίζει για την δήθεν επιτυχία ένταξης σε μνημονιακές πολιτικές ή βρίζοντας τους Κύπριους για «τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων».

Η κρίση στη Μεγαλόνησο είναι αποτέλεσμα του PSI που τόσο επιπόλαια προώθησε η κυβέρνηση της Αθήνας. Η ίδια η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται, πλέον, σε κίνδυνο. Σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ικανοποίησης και μάλιστα με πνευματική και ψυχική μικρότητα όπως κάνουν όσοι στηρίζουν τα μνημόνια.

Αδιαφορώντας οι δυνάμεις του Μνημονίου για τους εθνικούς κινδύνους που συνοδεύουν το Κυπριακό Μνημόνιο πανηγυρίζουν για το ότι η Λευκωσία δεν μπόρεσε να πάρει εκ νέου βοήθεια από τις αναδυόμενες δυνάμεις, ιδιαίτερα τις BRICS. Η αλήθεια που ξεχνούν είναι ότι η Κύπρος θα είχε μπει στο μνημόνιο αμέσως μετά το PSI αν δεν είχε λάβει τότε έκτακτο δάνειο από τη Ρωσία. Επίσης, είναι πλέον γεγονός ότι η Κίνα έχει αγοράσει Ομόλογα κρατών της ΕΕ, και του νότου αξίας συνολικά 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Κατά συνέπεια οι πανηγυρίζοντας δείχνουν να μη γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αναδυόμενες δυνάμεις που δανείζουν στις χώρες του νότου το κάνουν και μέσω του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, βέβαια, έχουν γίνει πολύ πιο καχύποπτες απέναντι στην Ευρωπαϊκή κρίση. Η πείρα τους τα 3 τελευταία χρόνια τους δίδαξε πολλά ως προς τις αναποτελεσματικές πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρωζώνη και τις σκοπιμότητες του Βερολίνου. Το να επικαλείται κανείς αυτή τη στιγμή τις επιφυλάξεις των BRICS ως δείγμα δικαίωσης μιας πολιτικής που επέλεξε πριν 3 χρόνια, δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει αυτή ακριβώς την αλλαγή της κατάστασης, ούτε, βέβαια, το αλφαβητάρι της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας. Οι επιφυλάξεις στις BRICS είναι, ανάμεσα στα άλλα, αποτέλεσμα των άδικων και αναποτελεσματικών επιλογών των μνημονιακών. Ας πάψουν, λοιπόν, να πανηγυρίζουν ανοήτως και να προσπαθούν να εξηγήσουν την Άλγεβρα της παγκόσμιας πολιτικής με την απλουστευτική αριθμητική της πρώτης μνημονίου.

Τέλος, όλοι οι ασχολούμενοι με τις διεθνείς σχέσεις, ειδικότερα με τις BRICS, γνωρίζουν τις πολλαπλές πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς που ασκήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας από το Βερολίνο προκειμένου να μην «ανακατευτεί» στην Κύπρο τώρα. Ο νοών νοείτο. Ο μη νοών δε, απλά πανηγυρίζει ανοήτως για τα προβλήματα της μεγαλονήσου.
papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια: