Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Εσπασε ο φόβος των Αράβων του Ισραήλ για εθνοκάθαρση και εκτοπισμούς

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Για να μπορέσει να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, το 1948, στο 76,6% των εδαφών της και όχι στο 54% που όριζε το βρετανικό σχέδιο διαμελισμού της, έπρεπε ο στρατός του σιωνιστικού κινήματος να εκκαθαρίσει τα εδάφη αυτά.
Να διώξει, δηλαδή, τους 800.000 από τους 1.415.000 Παλαιστίνιους κατοίκους -σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία- και να ισοπεδώσει πάνω από 500 χωριά και πόλεις. Αυτό θα έκανε εφικτό το σχέδιο να πλειοψηφούν οι 650.000 Εβραίοι άποικοι στα εδάφη αυτά, διαφορετικά θα αποτελούσαν μειοψηφία στο Ισραήλ. Μετά από δύο χρόνια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, μειώθηκε ο αριθμός των Παλαιστινίων στα εδάφη αυτά στο 76,6%, σε μόλις 160.000.

Οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι ζούσαν στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, που δεν είχαν ακόμα καταληφθεί. Αυτό το 13% των Παλαιστινίων λοιπόν, δηλαδή οι 160.000 Αραβες που άφησαν οι σιωνιστές να μείνουν στο Ισραήλ -για να μη σχηματιστεί η εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι έγινε εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη-, σήμερα αριθμεί 1.300.000 ανθρώπους και αποτελεί το 22% των κατοίκων του Ισραήλ.
Στις τελευταίες εκλογές πήραν μέρος και μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής τους άγγιξε το 55%, και θεωρείται ποσοστό-ρεκόρ. Στις εκλογές έβγαλαν συνολικά 16 έδρες για την ισραηλινή Βουλή. Οι 12 έδρες ανήκουν σε Παλαιστινίους και οι 4 σε Εβραίους, που ανήκουν σε αριστερά και προοδευτικά ισραηλινά πολιτικά κόμματα. Δηλαδή πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι ψήφισαν Εβραίους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφια ήταν και η Χαναάν Ζόομπι, η Παλαιστίνια ακτιβίστρια που συμμετείχε στο «Στολίσκο της Λευτεριάς» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Παρά την πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμησης και συκοφάντησής της, κέρδισε πάλι την έδρα της και έρχεται δυναμικότερη στη νέα βουλή.
Αντιθέτως, το ακροδεξιό μπλοκ Νετανιάχου-Λίμπερμαν που την πολέμησε, από 42 έδρες που είχε στην Κνεσέτ τώρα έχει μόλις 31 έδρες, σ' ένα κοινοβούλιο που αποτελείται από 120 έδρες. Το δεύτερο αξιοσημείωτο στις εκλογές αυτές και το ρόλο των Αράβων εκεί είναι ότι οι επιχειρήσεις κατεδάφισης ολόκληρων χωριών και καταυλισμών των Παλαιστινίων βεδουίνων έφεραν αντίθετο αποτέλεσμα. Εισακούστηκαν οι φωνές Αράβων και Εβραίων ακτιβιστών και οι βεδουίνοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Η συμμετοχή τους μάλιστα αυξήθηκε κατά 9.000 ψήφους, δίνοντας έτσι μια ανάσα στα αραβικά κόμματα στο Ισραήλ.
Το ότι συμμετείχαν στις εκλογές οι Παλαιστίνιοι που ζουν και είναι πολίτες του Ισραήλ και το ότι η συμμετοχή τους αυξήθηκε, πρώτον, έχει άμεση σχέση με την υποχώρηση του φόβου ότι αυτή η συμμετοχή θα τους φέρει την ένταξη στο σιωνιστικό πολιτικό σύστημα κατοχής και πολέμων και, δεύτερον, έχει σχέση με την αύξηση της συμμετοχής των Αράβων πολιτών στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η εξέγερση των Αράβων σε πολλές χώρες στον αραβικό κόσμο, η ανατροπή δικτατοριών, συμμάχων του Ισραήλ, και η άνοδος της δύναμης και του ρόλου του παλαιστινιακού αντάρτικου -ειδικά η νίκη του στον τελευταίο πόλεμο εναντίον του ισραηλινού στρατού- ενθάρρυναν τους Αραβες του Ισραήλ και τους παρείχαν ελπίδα, ασφάλεια και προστασία, μειώνοντας το φόβο που μέσα τους καλλιεργούσαν τα σιωνιστικά κόμματα και οι ισραηλινές κυβερνήσεις επί πολλές δεκαετίες. Εσπασε και ο φόβος των Αράβων του Ισραήλ. Φόβος για τις συνέπειες από τη συμμετοχή τους, και μάλιστα αυξημένη, ότι θα τους φέρει πάλι εθνοκάθαρση και εκτοπισμό από τα χωριά τους και τις πόλεις τους. Οι απειλές και η τρομοκράτησή τους ήταν καθημερινές πρακτικές και πολιτικές από όλα σχεδόν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και όργανα της τάξης και ασφάλειας, εσωτερικά και εξωτερικά.
Οι εκκλήσεις που απηύθυναν Εβραίοι προοδευτικοί, ακόμα και η ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ», με πρωτοσέλιδο μάλιστα άρθρο-άποψη της συντακτικής ομάδας της, γραμμένο στα αραβικά για πρώτη φορά, και η έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων προσωπικοτήτων έφεραν μια μικρή ανατροπή, ελάχιστη αλλά σημαντική στο ποσοστό συμμετοχής των Παλαιστινίων στις ισραηλινές εκλογές.
Αυτή η συμμετοχή δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται από κανέναν εκεί ότι αποτελεί πράξη ένταξης στο σιωνιστικό πολιτικό σύστημα κατοχής και πολέμων. Είναι ένα ακόμα βήμα αντίστασης και ανατροπής του σε όλη την Παλαιστίνη.
www.enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: