Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Ολονύχτιο μαγείρεμα για έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής

Αν τραβήξει κανείς την κουρτίνα του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα ανακαλύψει ένα καλοστημένο μαγειρείο με στόχο τον πλήρη έλεγχο από την ηγεσία Βενιζέλου της Κεντρικής Επιτροπής, που θα αναδειχθεί με ψηφοφορία από ένα σώμα 4.200 συνέδρων την Κυριακή στις 11.00 πμ. Οι υποψηφιότητες είναι τελικώς 294, εκ των οποίων 75 γυναίκες ενώ από το απόγευμα το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, μετά τις τελευταίες αιφνιδιαστικές κινήσεις της ηγεσίας.
Η πρόταση Βενιζέλου -όπως διατυπώθηκε από τον Χρ. Πωτόπαπα- είναι να περιλαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή 130 μέλη, να ισχύσει εκλογικό μέτρο 30%, το οποίο σημαίνει ότι κάθε σύνεδρος θα μπορεί να βάλει μέχρι και 39 σταυρούς. Το υψηλό εκλογικό μέτρο είναι το βασικό σημείο διαφωνίας γιατί ευνοεί μόνο τα μεγάλα “μπλοκ”, δηλαδή τους βενιζελικούς, και οριακά τους "Γεννηματικούς" . Μέτρο 30% σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να πάρει οπωσδήποτε ψήφους που αναλογούν στο ένα τρίτο του εκλεκτορικού σώματος. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία αργότερα για να αποφασιστεί το εκλογικό μέτρο.

Ο τελευταίος αιφνιδιασμός από την πλευρά της ηγεσίας είναι η απόφαση να συμμετάσχουν αυτοδικαίως στην Κ.Ε. οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων -εφόσον το επιθυμούν- και οι διατελέσαντες πρόεδροι και γραμματείς του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης δεν θα εκλεγούν με σταυρό και όλη η προετοιμασία που είχαν κάνει πέφτει στο κενό. Μάλιστα, ο κύκλος της Φώφης Γεννηματά θεωρούσε ότι θα πάρει την πρωτιά και έτσι θα αναδειχθεί ως το ισχυρότερο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Βενιζέλο.
Η πρόταση Βενιζέλου προβλέπει επίσης ποσόστωση για τις γυναίκες 30% και για τους νέους 25%. Ως τώρα η ποσόστωση για τις γυναίκες ήταν 40% και η μείωση έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στις γυναίκες του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως όλα δείχνουν η ανθρωπογεωγραφία του βενιζελικού μπλοκ ευνοεί το 30%.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Ιπποκράτους προτείνει ως αριστίνδην μέλη της Κ.Ε τους εν ενεργεία βουλευτές και όσους εξελέγησαν τον Μάιο αλλά έχασαν την έδρα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου. Δεν προτείνει, ωστόσο, τους ευρωβουλευτές, ενώ η Συλβάνα Ράπτη (που ανήκει στην ομάδα Βενιζέλου) κατεβαίνει με σταυρό.
Γκρίνια και φαγούρα υπήρχε για όλη τη διαδικασία: Για το γεγονός ότι άργησε να κλείσει η λίστα των συνέδρων, γιατί υποψηφιότητες γράφονταν μέχρι τις επτά το απόγευμα, για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, για τη σύνθεση των προεδρείων, για το γεγονός ότι ο Διονύσης Παναγιωτάκης και η Τόνια Αντωνία σε ρόλο “αρχισέφ” αλώνιζαν στην κουίντα.

Βουλευτές που θεωρούνται εκλεκτοί του Ευ.Βενιζέλου, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διαφωνούν με το υψηλό εκλογικό μέτρο, ενώ ακόμη και ο Γιάννης Μανιάτης έδειχνε να έχει πάρει αποτάσεις από τον σκληρό πυρήνα. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου την διαδικασία που επέλεξε η ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε μέτρο 10%.

Το ιδανικό σενάριο για τους βενιζελικούς είναι να πάρουν πάνω από τα δύο τρίτα των εκλεκτόρων και να εξασφαλίσουν 80 μέλη στα 120 της Κεντρικής Επιτροπής

Το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα εκλεγεί από τα νέα μέλη της Κ.Ε. θα έχει από 13 ως 17 μέλη, 4 από τους οποίους θα συμμετέχουν αυτοδίκαια.
Απόψε θα γίνουν ολονύχτιες διεργασίες για τις “γραμμές”, για τις 39άδες δηλαδή που θα κατεβάσει το κάθε μπλοκ, και η ένταση είναι τέτοια που υπάρχουν διαφωνίες για τα πρόσωπα ακόμη και μεταξύ των εξαπτέρυγων του Ευ. Βενιζέλου.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: