Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τσίπρας: Το πρόβλημα είναι πως δεν φορολογούνται οι πλούσιοι

«Το πρόβλημα είναι πως δεν φορολογούνται οι πλούσιοι» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φορολογικό. Όπως επισήμανε βασικοί πυλώνες μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, η οργάνωσης ενός κοινωνία δίκαιου φορολογικού συστήματος και η επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Στο πλαίσιο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα, την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της πραγματικής φορολόγησης του κεφαλαίου και του πλούτου, την αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω ...
αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων, τον φόρο μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
«Η κυβέρνηση περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής, που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Απειλεί με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο. Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους, τους ισχυρούς και τους πλούσιους».

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ, το οποίο όμως θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το όριο της φτώχειας. Επίσης, προτείνει αύξηση του αφορολόγητου κατά δυο χιλιάδες ευρω για το πρώτο παιδί, δύο χιλιάδες για το δεύτερο και τρεις χιλιάδες για κάθε επόμενο παιδί.

Σχετικά με την αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων (όπως και τσιγάρων κλπ.) αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Επιπλέον στις προτάσεις του περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, αλλά και μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης, όπως να καταργηθεί το χαράτσι για την πρώτη κατοικία, για τους άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Θεωρούμε ότι το «χαράτσι» ακινήτων είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως από την αρχή της εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου, υποτίθεται, μέτρου είχαμε επισημάνει, και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να επιμένουμε στην οριστική κατάργησή του. Η αρχή της φορολογικής ισότητας επιβάλλει την κατανομή των φορολογικών βαρών, με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου και όχι οριζόντιες επιβαρύνσεις», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μηλιός.

«Θεωρούμε ότι άμεσα απαιτείται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, τα προϊόντα πολιτισμού και γνώσης και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο που είπαμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι η πλήρης κατάργηση του χαρατσιού και των άλλων άδικων φόρων θα γίνει στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και ειδικά της εισαγωγής του περιουσιολογίου.

Το δεύτερο που είπαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι ότι ακόμη και πριν την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου θα προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα ανακούφισης τόσο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και ως συμβολή σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιδιώκει να βάλει τέλος στον κατήφορο και να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στη δική μας αντίληψη δεν είναι πρώτα η ανάκαμψη της οικονομίας και μετά η ανάκαμψη των εισοδημάτων. Στη δική μας αντίληψη η ανάκαμψη των εισοδημάτων, αρχίζοντας από τα χαμηλότερα, είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα πριν τη μείωσή του επίπεδα, η ρύθμιση των δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με κοινωνικά κριτήρια, η εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, καθώς «μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης [χαράτσι κλπ] για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» [βλ. Παράρτημα Ι του προεκλογικού οικονομικού προγράμματος]. Αυτά έλεγε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτά λέμε και σήμερα».

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: