Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή ενόψει Πολυτεχνείου

Πορεία την Πέμπτη μαζί με σχολεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ κατά των απολύσεων.
“Πέντε μήνες συμπληρώθηκαν σήμερα από την «κατάργηση» της ΕΡΤ −για να ικανοποιηθούν τροϊκανές επιταγές− και το μαύρο στις οθόνες. Την … επέτειο τη γιόρτασε η κυβέρνηση μερικές μέρες πριν, με την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, θυμίζοντας μια ακόμη εισβολή, αυτήν στο Πολυτεχνείο, πάλι τέτοιες μέρες, πριν από 40 χρόνια”, αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ. 
Η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει ότι μοναδικός νόμιμος φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι η ΕΡΤ και ο αγώνας για την επαναλειτουργία της θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του.

• Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στις 12μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων της ΕΡΤ, των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου, της ΟΛΜΕ, των σχολικών φυλάκων και άλλων εργαζομένων που πλήττονται από τις μνημονιακές απάνθρωπες πολιτικές.
• Την ίδια μέρα (Πέμπτη 14/11), στις 7μμ, θα γίνει στο Πολυτεχνείο μεγάλη συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και του Πολυτεχνείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης:
“Η κυβερνητική αυθαιρεσία συνεχίστηκε και το απόγευμα του Σαββάτου με τον προπηλακισμό βουλευτών αλλά και του Προέδρου της ΠΟΕΣΥ, που θέλησαν να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής από πιθανή προβοκάτσια, μετά την είσοδο στο Ραδιομέγαρο δύο τεχνικών της ΔΤ, συνοδεία αστυνομικών.
Την ίδια στιγμή φρόντισαν να σιγήσει και το πρόγραμμα με τη φωνή των εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ, από την Αθήνα. Μια φωνή που συνεχίζει να ακούγεται από την ΕΤ3 και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας. Την απαράδεκτη νέα αστυνομική αυθαιρεσία πρόβαλλαν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, με θλιβερή εξαίρεση τη λεγόμενη «Δημόσια Τηλεόραση».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και διαμαρτύρεται έντονα για την επιμονή της στο δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», με στόχο να εκφοβίσει να τρομοκρατήσει και να επιβάλει ετσιθελικά τις επιλογές της.
Την προσεχή Δευτέρα εξάλλου εκδικάζεται στο Ηράκλειο η πρώτη αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια εργαζομένων στην ΕΡΤ, με αίτημα την ακύρωση της παράνομης και αντισυνταγματικής απόλυσής τους.
Μετά τη λήξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το «μαύρο», η ΕΡΤ παραμένει ο μόνος νόμιμος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ενημέρωσης της χώρας μας και ο αγώνας των εργαζομένων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είναι αγώνας για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων, που κρατάνε υπό κατάληψη το Ραδιομέγαρο χωρίς εισαγγελική εντολή, είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας και των διεθνών συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών ομοσπονδιών”.
«1973-2013 - Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!» Με το ίδιο σύνθημα 40 χρόνια μετά, οι απεργοί του Πολυτεχνείου ξεκινούν τις εκδηλώσεις για την
επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης.
Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".
Κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου








 
Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε" Προαύλιο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 19.00
Συνδιοργανώνουν οι απεργοί του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ 10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑ
Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα ΑΕΙ έως τις 17 Νοεμβρίου. Με χθεσινή απόφαση της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΑΕΙ κήρυξε πενθήμερη απεργία καλύπτοντας τους συλλόγους του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και των άλλων ιδρυμάτων. Από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο ΕΜΠ αρχίζουν οι εκδηλώσεις της επετείου των 40 χρόνων από τη φοιτητική εξέγερση του 1973.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, ανακοίνωσαν τα εξής:
"Το Κ.Σ. της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. αποφάσισε την προκήρυξη νέας 5θήμερης απεργίας για την βδομάδα Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15/11/2013. Το Κ.Σ. καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των Συλλόγων του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ.
Ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα για δέκατη βδομάδα. Υπερασπίζουμε το ιερό δικαίωμα στην εργασία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δικαίωμα των φοιτητών να υποστηριχθούν οι σπουδές του.
Η συκοφάντηση του καθόλα δίκαιου αγώνα του Διοικητικού Προσωπικού και η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση πέφτουν στο κενό. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδυναμία λειτουργίας και η εκπαιδευτική διαδικασία σε κατάρρευση με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που επιμένουν να θέσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης το 25% των εργαζομένων στην υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης στα 8 μεγαλύτερα Πανεπιστήμια.
Το Κ.Σ. της ΟΔΠΕ σημειώνει για μια ακόμη φορά ότι ο αγώνας του Διοικητικού Προσωπικού είναι καθόλα δίκαιος.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ".
14 και 15 Νοεμβρίου

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο κατά της διαθεσιμότητας

Oι καθηγητές στους δρόμους μαζι με τους απεργούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών μπροστά στο διήμερο πανελλαδικής δράσης που οργανώνει η ΟΛΜΕ με αιχμή τη διαθεσιμότητα. Κοινό μέτωπο με τους διοικητικούς ΑΕΙ-ΤΕΙ. 


Όπως τονίζει η ομοσπονδία των καθηγητών:
"Από τις 22/7/13 χιλιάδες εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το ν.4172/13. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε και παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των εκπαιδευτικών σε δομές του Υπουργείου Παιδείας.
            Καταγγέλλουμε την πολιτική και την τακτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας που έχει θέσει σε πλήρη ομηρεία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
            Την ίδια στιγμή επίσης, χιλιάδες μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας (στους τομείς υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής – κομμωτικής). Που είναι το ενδιαφέρον των υπευθύνων για τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες ώρες μαθημάτων; Που είναι οι Εισαγγελείς που ενεργοποιούνται μόνον όταν κινητοποιούνται οι μαθητές;
            Σε συνεργασία με το συντονιστικό των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα, καλούμε σε Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 14/11 και την Παρασκευή 15/11 στην Αθήνα". 

Το πρόγραμμα των κινητοποίησεων που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, είναι το ακόλουθο: 
"Η κινητοποίηση θα περιλαμβάνει:
Πέμπτη 14/11
Συλλαλητήριο στα προπύλαια, στις 12.30 μμ, με δίωρη στάση εργασίας (12 -2 μμ και 2-4 μμ) . Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ.
Το απόγευμα στις 6 μμ, με τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα οργανώνουμε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας με συναυλία. Ακολουθεί ολονυκτία έξω από το Υπουργείο Παιδείας.
Παρασκευή 15/11
Αποκλεισμός του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθεί συνέλευση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.
Απαιτούμε:
-          Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα στα σχολεία
-          Να επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν.
Κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει".
Τέλος, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε και οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης, που είναι τα ακόλουθα:
"Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης ενάντια στις διαθεσιμότητες στις 14 και 15/11, καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε συνεννόηση με τις τοπικές επιτροπές αγώνα και την ΟΛΜΕ, να οργανώσουν τη μετάβαση στην Αθήνα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, με πούλμαν. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΟΛΜΕ. Παράκληση να υπάρξει συνεννόηση γειτονικών ΕΛΜΕ ούτως ώστε τα πούλμαν να έχουν πληρότητα. Ενημερώστε προηγουμένως και την ομοσπονδία.
Υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα της λειτουργίας των επιτροπών αγώνα των ΕΛΜΕ. Καλούμε τα ΔΣ να συμβάλουν στην ενεργοποίηση ή τη δημιουργία (όπου δεν υπάρχουν)  των επιτροπών αγώνα και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα.  Οι επιτροπές αγώνα μαζί με τα ΔΣ θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την επιτυχία τόσο αυτής της κινητοποίησης, όσο και γενικότερα στο πλαίσιο των άλλων δράσεων και κινητοποιήσεων των ΕΛΜΕ.
Για την αποτελεσματικότερη ανάδειξη των προβλημάτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ  καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να αποστείλουν στην ομοσπονδία, μέχρι την Τετάρτη 13/11/13 στοιχεία από τα σχολεία για τα κενά εκπαιδευτικών και για τον αριθμό των μαθητών που είχαν γραφτεί στους τομείς που τελικά δεν λειτούργησαν λόγω της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Καλό είναι να ζητηθούν έγγραφες απαντήσεις από τους διευθυντές των σχολείων. Επίσης να συλλεχθούν και να αποσταλούν στην ομοσπονδία δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για το θέμα αυτό".
Με ψήφισμά της η ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους για εννέα εβδομάδες απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
 «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταδικάζει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την προσφυγή της κυβέρνησης  στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας τους παράνομή και καταχρηστική.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και απαιτεί να σταματήσει άμεσα  κάθε δίωξη.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: