Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σπάζοντας την απαγόρευση: Διαδηλώσεις στην Αθήνα

Αστυνομοκρατία

Πλήθος κόσμους αψήφησε την απαγόρευση της αστυνομίας για συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και κατέβηκε στους δρόμους συμμετέχοντας στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεντρώσεις, με αφορμή τη συνεδρίας την Αθήνα του EcoFin, πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τα Προπύλαια και στην Ομόνοια (ΠΑΜΕ). Στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο έχουν στηθεί ζώνες απαγόρευσης από την αστυνομία με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των διαδηλωτών να βρίσκεται ακινητοποιημένος σε Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στην πορείες να φτάσουν στο Σύνταγμα.
Ένταση επικράτησε, αρχικά σε δύο φάσεις, όταν μπλοκ διαδηλωτών, κυρίως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, με χημικά και κρότου λάμψης, σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Πανεπιστημίου και της Σταδίου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για βόμβες μολότοφ.
Βίντεο Βασίλης Νούσης





Ομάδες ΔΙΑΣ κινήθηκαν κατά διαδηλωτών προκαλώντας αποδοκιμασίες αλλά και επεισόδια. Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα και στο μετρό στο Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργούσε, όταν οι υπεύθυνοι κατέβασαν τα ρολά εγκλωβίζοντας κάποιους διαδηλωτές μέσα.




Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η πορεία διαλύθηκε με τον περισσότερο κόσμο να κινείται προς τα Εξάρχεια. Μικρές ομάδες διαδηλωτών παρέμειναν στα Προπύλαια, ενώ η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε και σε πέντε προσαγωγές.




Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, επιχείρησαν νωρίτερα να διαβουλευτούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς αποτέλεσμα. Από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση γυρίζουν τη χώρα στις πιο μαύρες και σκοτεινές μέρες της ιστορίας της. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει μπανανία των ευρωμανδαρίνων. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη και δημοκρατική», τόνισε.


«Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, κράτη – μέλη της ΕΕ, από τις αρχές του 2014 βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης επιτήρησης και αυτόματης επιβολής αντιλαϊκών μέτρων», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το συλλαλητήριο του  ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
«Η αναιμική ανάκαμψη, την οποία προσδοκούν, οι υπουργοί των Οικονομικών της Ε.Ε. θα στηριχτεί πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συζητούν πως θα αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, πως θα επιβάλουν νέα βάρβαρα μέτρα ενάντια στους λαούς και πως θα πάρουν νέα μέτρα καταστολής, θωρακίζοντας το μηχανισμό βίας, έτσι ώστε να κάμψουν την αντίσταση των λαών», τόνισε.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: