Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δώδεκα προαπαιτούμενα για τις τρεις δόσεις

Αντί για εκταμίευση νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις
Δώδεκα προαπαιτούμενα θα χρειαστεί να καλυφθούν από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ η οποία μάλιστα σπάει στα τρία. Επιπλέον αδιάθετο θα μείνει ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που κατά πάσα πιθανότητα θα συνδεθεί με την επόμενη αξιολόγηση.
Τη λυπητερή των τριών δόσεων και των νέων προαπαιτούμενων ανακοίνωσε χθες μετά το πέρας του Eurogroup του Ζαππείου ο πρόεδρος Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Το Eurogroup κάνει... πλάκα στο Σαμαρά» σχολιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περίμενε εκταμίευση και ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε «νέο πακέτο λιτότητας».
Στην επικαιροποιημένη συμφωνία που παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο Eurogroup, η καταβολή της δεύτερης και της τρίτης δόσης, Ιουνίου και Ιουλίου, συνδέονται με την κάλυψη νέων προαπαιτούμενων.

Συγκεκριμένα: 
 Η πρώτη δόση ύψος 6,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλη είναι συνδεδεμένη με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ωστόσο βρίσκεται ακόμη υπό την αξιολόγηση της τρόικας. Συγκεκριμένα οι δανειστές έχουν ενστάσεις για το καθεστώς των απολύσεων και των αποζημιώσεων στο δημόσιο, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ αλλά και για το «καυτό» γάλα.

Για τη δεύτερη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο η τρόικα ζητά τις 11.500 απολύσεις στο δημόσιο, το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων, την εξάλειψη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση και την είσπραξη οφειλών. Επιπλέον οι δανειστές στοχεύουν στη μείωση του περιθωρίου του κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων.

Για την τρίτη δόση ύψους  1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η τρόικα ζητά να ψηφιστεί ο νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, να εφαρμοστεί ο νέος δασικός νόμος, να ξηλωθούν υπηρεσίες και διευθύνσεις, να καταργηθούν οι 43 φόροι υπέρ τρίτων, να δημιουργηθεί η μικρή ΔΕΗ και να περικοπεί με νόμο η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

... Άλλες δεσμεύσεις
Μεταξύ των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στη  νέα συμφωνία είναι το «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013 αλλά και νέα μέτρα για το 2015 ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό στο 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,1 δις. (Σημειώνεται πως για το 2016 η τρόικα εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό θα ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ).

Σε περίπτωση που το κενό δεν καλυφθεί από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα χρειαστούν νέες περικοπές δαπανών. Επίσης στο τραπέζι παραμένει και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, από την οποία θα προκύψει και ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Επίσης στη νέα συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου, που θα συνδέεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση έως το 2017 του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών που θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες. Παράλληλα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: