Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Παλαιστίνη: Συμφωνία συμφιλίωσης Φατάχ και Χαμάς- Επίθεση από το Ισραήλ

Συμφωνία συμφιλίωσης ανακοίνωσαν οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, Φατάχ και Χαμάς, με στόχο να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας τις επόμενες εβδομάδες.
Βάσει των όρων της συμφωνίας αυτής, η νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων, υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα έχει αποστολή «την προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ενώ πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμπάς «θα εκδώσει επίσης ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έξι μήνες αφού το κοινοβούλιο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», όπως διευκρινίζει η κοινή ανακοίνωση, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε.
Διακόπτει τις συνομιλίες το Ισραήλ- Προχωρά σε επίθεση Η προσέγγιση Χαμάς - Φατάχ αναμένεται να προκαλέσει νέο αδιέξοδο στις ήδη εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους με θέμα τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ειρήνη με το Ισραήλ ή την ειρήνη με τη Χαμάς. "Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει", πρόσθεσε.

Επιπλέον, λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 Παλαιστινίων, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: