Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο έκτακτος φόρος αλληλεγγύης των εφοπλιστών που ξέχασε να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Το σχέδιο για την έκτακτη εισφορά των Ελλήνων Πλοιοκτητών για την ενίσχυση των εσόδων στον καιρό της κρίσης έχει παραμείνει στο συρτάρι της κυβέρνησης.
Αρχικά δημοσιεύτηκε στο ThePressProject International
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών την ώρα που οι Έλληνες πολίτες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων λυγίζουν κάτω από το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων φόρων υπό το φως της δημοσιονομικής κρίσης η κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να εφαρμόσει τις δικές της αποφάσεις, όταν αυτές αφορούν πρόσθετους φόρους στον τομέα της ναυτιλίας.
Το Δεκέμβριο του 2013 η βουλή πέρασε ένα μέτρο για την υιοθέτηση έκτακτης εισφοράς διάρκειας τριών ετών που θα ξεκινούσε το 2014. Ωστόσο, πέντε μήνες μετά η απαραίτητη υπουργική απόφαση που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του μέτρου δεν έχει υπογραφεί ακόμα ενώ δεν υπάρχει και καμία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Εν ολίγοις, μετά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης κατά την ψήφιση του νόμου τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τις οποίες «όλοι θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για εξισορροπήσει τα οικονομικά της χώρας», στην πράξη ο τομέας της ναυτιλίας έχει μέχρι σήμερα «ελευθέρας».

Σύμφωνα με τον νόμο οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες καθώς και αυτές που εδρεύουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσουν δύο φορές τον τακτικό φόρο για τα πλοία τους. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα απέφερε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας από τις συνολικά 450 ναυτιλιακές εταιρίες που θα καλούνταν να συνεισφέρουν πρόσθετο φόρο για 2800 πλοία. Τουλάχιστον στη θεωρία.

Ωστόσο ήδη έχουν χαθεί σημαντικές προθεσμίες προκαλώντας αμφιβολίες για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις για το 2014 έπρεπε να υποβληθούν από τις ναυτιλιακές εταιρίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, μαζί με το 50% του έκτακτου φόρου ενώ το άλλο μισό θα καταβαλλόταν μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Παρόλα αυτά οι σχετικές εγκύκλιοι παραμένουν ξεχασμένες στα υπουργικά συρτάρια και φαίνεται απίθανο να αλλάξει κάτι τουλάχιστον μέχρι τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Σε απάντηση του άρθρου της ΕΦΣΥΝ το υπουργείο αρνήθηκε τις κατηγορίες περί κωλυσιεργίας εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι ο φόρος θα εισπραχθεί το δυνατόν συντομότερο εφόσον ξεπεραστούν οι «τεχνικές δυσκολίες» στα ψηφιακά συστήματα.

Μέχρι σήμερα πάντως τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου δεν έχουν δυσκολευτεί να ξεπεράσουν τις τεχνικές δυσκολίες στις περιπτώσεις των έκτακτων φόρων σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: