Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Economist: Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα - Ο Τσίπρας τρομάζει τα συμφέροντα

Δεν περνά στους ψηφοφόρους η αισιοδοξία που θέλει να περάσει η κυβέρνηση με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Αυτό αναφέρει ο Economist σε άρθρο για την Ελλάδα, μία ανάλυση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, όπως αναφέρει ο τίτλος.
Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά και οι εργαζόμενοι στον
 ιδιωτικό τομέα μένουν για μήνες απλήρωτοι.
H Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση
«Δεν είναι περίεργο που το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού να βρει δουλειά στο δημόσιο τομέα για τους ψηφοφόρους. Οι πιο φιλόδοξοι το επέκτειναν και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως στα μάτια των Ελλήνων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος που εκείνοι δημιούργησαν εναλλασσόμενοι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.

«Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά-με επικεφαλής μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών- και το Ποτάμι του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το άρθρο.

O πύρινος 39χρονος που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας
Ειδική αναφορά γίνεται στον «ακροαριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, και τον Αλέξη Τσίπρα «έναν πύρινο 39χρονο που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας μιλώντας για την επιβολή φόρων πλούτου και την αναστολή της πληρωμής των δανείων». Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει «τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να επαναβεβαιώσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει πως «ο κ. Βενιζέλος στηρίζει την Ελιά αλλά ο κ. Παπανδρέου αρνείται να τον ακολουθήσει, ενισχύοντας τις υποθέσεις ότι αναζητά μία πολιτική επάνοδο για να σταματήσει την εξαφάνιση του κόμματος».
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΝΔ κρατά κάποιες δυνάμεις, αλλα΄σημαντικός ογκος ψηφοφόρων της υποστηρίζει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, ένα ομοφοβικό κόμμα κατά των μεταναστών.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το Ποτάμι. «Κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι πίσω από το Ποτάμι βρίσκονται δυνατά επιχειρηματικά συμφέροντα, με στόχο να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να οδηγήσουν τον κ. Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές μέσα στο χρόνο», αναφέρει ο Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: